Sernik wyjdzie idealnie
Pixabay / ponce_photography

Trik, by sernik nie opadł i nie popękał

Sernik uchodzi za jedną z najlepszych propozycji deserowych. Niektórzy mogliby zajadać się nim praktycznie codziennie. Niestety, czasami mimo naszych starań, sernik opada i pęka. Unikniemy takiego rozczarowania, kiedy będziemy go piec w umiarkowanej temperaturze. Warto również umieścić pod wypiekiem foremkę wypełnioną wodą.

Smakowity sernik jest nie lada rarytasem, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Wielu smakoszy decyduje się na samodzielnie przygotowywanie go we własnej kuchni. Jednym z największych rozczarowań jest pęknięty sernik.

Sernik już nigdy nie pęknie

Sernik można przyrządzić na różne sposoby. Niektórzy wzbogacają go o dodatki takich jak kuszące rodzynki. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na sernik, który nie wymaga pieczenia. Dziś skoncentrujemy się na pieczonej odsłonie uwielbianego ciasta.

Czasem zdarza się tak, że sernik pęka na powierzchni. Winę za taki stan rzeczy odpowiada zbyt wysoka temperatura pieczenia. Warto pamiętać, że sernik najbardziej lubi pieczenie w umiarkowanym gorącu.

Podkręcanie temperatury w celu przyśpieszenia pieczenia może zrujnować nasz sernik. W związku z tym należy uzbroić się w cierpliwość. Nawet kiedy czas dobiegnie już końca, najlepiej wyłączyć piekarnik i pozostawić nasz sernik w cieple.

Ogórki konserwowe mogą zaszkodzić przez sporą zawartość soliOgórki konserwowe mogą zaszkodzić przez sporą zawartość soliCzytaj dalej

Jeśli chcemy zabezpieczyć nasz sernik przed pęknięciem, możemy zrobić jeszcze jedną rzecz. Pod ciastem umieszczamy foremkę z wodą. Para sprawi, że sernik będzie bardziej wilgotny. Pęknięcie nie powinno mieć miejsca.

Sernik

(Pixabay / RitaE)

Sztuczki, dzięki którym sernik wyjdzie idealnie

Jak sama nazwa wskazuje, sernik przygotowuje się w znacznej mierze z sera. Im bardziej zmielimy twaróg, tym lepsze wyjdzie nasze ciasto. Nabiał możemy poddać takiemu zabiegowi nawet trzykrotnie.

Przygotowując sernik, należy pamiętać o tym, by składniki miały temperaturę pokojową. W związku z tym produkty najlepiej wyciągnąć z lodówki na godzinę przed rozpoczęciem gotowania. W przeciwnym wypadku nasz sernik może okazać się kompletną klapą.

Kiedy nasz sernik jest już gotowy, warto go udekorować. Dobrze w tej roli sprawdzają się owoce. Możemy go również pokryć lukrem. Samo wnętrze także można urozmaicić. Dodatek w postaci dyni z pewnością spotka się z aprobatą.

Dzięki powyższym poradom sernik powinien wyjść idealnie. Pamiętajmy o nich podczas najbliższego gotowania. Warto także zapoznać się z przepisem na wyborny sernik z wiaderka, który nigdy nie opada.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Przepisy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł