Smakosze.pl Przepisy Lekki jak piórko i nieziemsko pyszny. Zdradzamy krok po kroku, jak zrobić sernik z rosą
Kadr z kanału Opolanka Kasia w Kuchni udostępnionego na portalu youtube.com

Lekki jak piórko i nieziemsko pyszny. Zdradzamy krok po kroku, jak zrobić sernik z rosą

6 stycznia 2021
Autor tekstu: Sara Karaszewska

Sernik uznawany jest za jedną z podstawowych propozycji deserowych. Głównym składnikiem jest biały ser, który przygotowywany jest w towarzystwie kruchego spodu czy biszkoptu. Możemy modyfikować go na różne sposoby poprzez dodanie różnego rodzaju dodatków i składników, które preferujemy najbardziej.

Podajemy przepis na sernik na kruchym spodzie, który wykończony jest miękką, bezową pianką. Całość udekorowana jest kropelkami "rosy", które tworzą się tuż po wypieczeniu. Zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem.

Sernik zachwyca nie tylko smakiem, ale i prostotą wykonania

Dla wielu z nas pieczenie jest prawdziwym wyzwaniem. Boimy się również nieudanych dań, które mogą zrujnować plany na perfekcyjny deser tuż po wytrawnym obiedzie. Coraz częściej korzystamy z szybkich przepisów, które pozwalają przygotować ciasta nawet bez pieczenia.

W tym artykule wspominaliśmy o serniku, który przygotujecie bez pieczenia w dosłownie 30 minut. Jeśli chodzi o sernik, jest to niesamowicie smakowite ciasto, ale i proste do przygotowania. Tutaj podaliśmy przepis na puszysty sernik Magdy Gessler. Jeśli jednak szukacie czegoś, co zachwyci nie tylko kubki smakowe, ale i będzie cieszyć oko, zachęcamy do przygotowania sernika z "rosą".

Składniki:

Na kruche ciasto:

  • 250 g mąki

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 150 g masła (zimnego)

  • 1/2 szklanki cukru pudru

  • 1 jajko

  • 2 żółtka

Obserwuj nas w
autor
Sara Karaszewska

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasjonuje się nie tylko gotowaniem, ale i muzyką oraz tematami związanymi z rozwojem osobistym. Studia na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna utwierdziły ją w przekonaniu, że pisanie to nie tylko pasja, ale i pomysł na życie. Nieustannie szkoli się z zakresu psychologii oraz social mediów. Gotowanie od zawsze było jej ulubioną formą spędzania czasu wolnego, a teraz związana jest z nim jej praca. Drugim kierunkiem studiów, które rozpoczęła, jest Zarządzanie ze specjalizacją Socjologia Biznesu i Mediów. Tematy marketingowe nie są jej obce, co sprawia, że w tematach biznesowych czuje się najlepiej.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy