Smakosze.pl Przepisy Sernik ze śliwkami od Ewy Wachowicz. Ciasto rozpływa się w ustach
canva/A_Lein; Pawel Wodzynski/East News,

Sernik ze śliwkami od Ewy Wachowicz. Ciasto rozpływa się w ustach

24 listopada 2021

Serniki często goszczą na naszych stołach przy okazji świąt. Z owocami są jeszcze smaczniejsze. Sprawdźcie, jak dobrze smak sera komponuje się ze śliwkami i upieczcie sernik z węgierkami z przepisu Ewy Wachowicz. Zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy i szybko zniknie z talerzy.

Wiele sposobów na serniki znajdziecie na naszym portalu. Wśród nich jest receptura siostry Anastazji na sernik wiedeński czy patent na ekspresowy wypiek z twarogu z wiaderka . Tym razem p rzedstawiamy wam pyszny pomysł Ewy Wachowicz na to tradycyjne ciasto. Dodaje ona do niego sezonowych owoców — śliwek węgierek . Przygotujcie ten deser, póki jeszcze są dostępne.

Przepis na pyszny sernik ze śliwkami Ewy Wachowicz

Składniki na ciasto:

  • 150 g mąki

  • 80 g masła

  • 50 g cukru pudru

  • 2 łyżki śmietany 18%

Składniki na masę owocową:

  • 750 g twarogu półtłustego

  • 500 g śliwek węgierek

  • 200 g cukru kryształu

  • 4 jaja

  • 2 łyżki budyniu waniliowego

  • 1 łyżka cukru wanilinowego

  • szczypta soli

Składniki na polewę:

  • 100 g białej czekolady

  • 150 ml śmietanki 30%

  • gorzka czekolada

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier puder i zimne masło. Siekamy. Gdy zrobi się kruszonka, formujemy kopczyk. Robimy w nim dołek, do którego wlewamy chłodną śmietanę. Składniki łączymy przy pomocy noża i zagniatamy kruche ciasto.

Owijamy je folią i chłodzić w lodówce przez około 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Schłodzone ciasto rozwałkujemy i przekładamy na dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy . Nakłuwamy je widelcem i pieczemy przez 10-15 minut.

Twaróg mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy do nich ser oraz budyń i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na pianę, dodając do nich szczyptę soli. Delikatnie przekładamy do masy serowej.

Śliwki myjemy i pozbawiamy pestek. Połówki układamy na podpieczonym i wystudzonym cieście. Kierujemy je skórą do dołu, by nie puściły zbyt dużo soku. Owoce zalewamy masą serową i wyrównujemy jej powierzchnię.

Pieczemy przez około 1 godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i łączymy ją z bitą śmietaną. Dodajemy stopniowo, by się nie zwarzyła. PolewęPolewę rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Ozdabiamy wiórkami z gorzkiej czekolady. Wskazówka: ciasto będzie jeszcze smaczniejsze, jeśli śliwki oprószycie mielonym cynamonem.

Śliwki w misce
Śliwki z serem smakują wyśmienicie

Źródło zdjęcia: canva/Langan

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy