Ekspresowy sernik z wiaderka - wystarczy 15 minut
Sernik uchodzi za jeden z najpopularniejszych deserów. Wszystko za sprawą jego walorów smakowych, obok których nie sposób przejść obojętnie. Dziś postawimy na przepis, w którym przygotowanie deseru zajmuje zaledwie 15 minut. Sernik idealnie sprawdzi się, jeśli nie masz zbyt wiele czasu.
Przeważnie przyrządzanie deserów kojarzy nam się z dosyć czasochłonnym procesem. Wyjątkiem jest receptura na sernik z wiaderka. Wystarczy poświęcić mu 15 minut. Resztę czasu zajmie samo pieczenie.
Ekspresowy sernik z wiaderka zachwyca niepowtarzalnym smakiem
Nie da się ukryć, że sernik potrafi przyprawić o szybsze bicie serca nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Nie inaczej jest w przypadku ekspresowej wersji kultowego specjału. Deser w mgnieniu oka zniknie z talerzy. Czego potrzebujemy do jego przyrządzenia?
herbatniki na spód
1 kg sera z wiaderka
4 jajka
100 g masła
200 g cukru
2 budynie waniliowe bez dodatku cukru
Niezawodny przepis na szybki sernik z wiaderka
Przygotowania rozpoczniemy od przyrządzenia masy serowej. W tym celu jajka ubijamy z cukrem i dodajemy do zmielonego twarogu. Całość wzbogacamy o budynie waniliowe i masło o temperaturze pokojowej. Wyrabiamy jednolite ciasto.
Na dnie foremki wyścielonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników. Ciastka przykrywamy masą serową. Tak przygotowany sernik wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Deser pieczemy przez około godzinę.
Sernik powinien być gotowy, kiedy jego wierzch stanie się sprężysty, a brzegi będą delikatnie przypieczone. Wyłączamy grzanie i otwieramy drzwiczki piekarnika. Ciasto musi wystygnąć. Gdy już to nastąpi, wstawiamy je na noc do lodówki.
Sernik z wiaderka z pewnością zachwyci najbliższych. Warto również wypróbować przepis na niezwykle puszystą odsłonę ciasta. Godny uwagi jest także deser bez pieczenia przypominający batonik 3 Bit.
Canva / Violet711
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: dibloguje