Smakosze.pl
Sernik w 15 minut

Canva / Violet711

Ekspresowy sernik z wiaderka - wystarczy 15 minut

14 Listopada 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Sernik uchodzi za jeden z najpopularniejszych deserów. Wszystko za sprawą jego walorów smakowych, obok których nie sposób przejść obojętnie. Dziś postawimy na przepis, w którym przygotowanie deseru zajmuje zaledwie 15 minut. Sernik idealnie sprawdzi się, jeśli nie masz zbyt wiele czasu.

Przeważnie przyrządzanie deserów kojarzy nam się z dosyć czasochłonnym procesem. Wyjątkiem jest receptura na sernik z wiaderka. Wystarczy poświęcić mu 15 minut. Resztę czasu zajmie samo pieczenie.

Ekspresowy sernik z wiaderka zachwyca niepowtarzalnym smakiem

Nie da się ukryć, że sernik potrafi przyprawić o szybsze bicie serca nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Nie inaczej jest w przypadku ekspresowej wersji kultowego specjału. Deser w mgnieniu oka zniknie z talerzy. Czego potrzebujemy do jego przyrządzenia?

Ziemniaki z koperkiem

Jak ugotować ziemniaki na parze?

CZYTAJ DALEJ
  • herbatniki na spód

  • 1 kg sera z wiaderka

  • 4 jajka

  • 100 g masła

  • 200 g cukru

  • 2 budynie waniliowe bez dodatku cukru

Niezawodny przepis na szybki sernik z wiaderka

Przygotowania rozpoczniemy od przyrządzenia masy serowej. W tym celu jajka ubijamy z cukrem i dodajemy do zmielonego twarogu. Całość wzbogacamy o budynie waniliowe i masło o temperaturze pokojowej. Wyrabiamy jednolite ciasto.

Na dnie foremki wyścielonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników. Ciastka przykrywamy masą serową. Tak przygotowany sernik wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Deser pieczemy przez około godzinę.

Sernik powinien być gotowy, kiedy jego wierzch stanie się sprężysty, a brzegi będą delikatnie przypieczone. Wyłączamy grzanie i otwieramy drzwiczki piekarnika. Ciasto musi wystygnąć. Gdy już to nastąpi, wstawiamy je na noc do lodówki.

Sernik z wiaderka z pewnością zachwyci najbliższych. Warto również wypróbować przepis na niezwykle puszystą odsłonę ciasta. Godny uwagi jest także deser bez pieczenia przypominający batonik 3 Bit.

Sernik

Sernik

Canva / Violet711

Jak pozbyć się włókien kurczaka?
ćwiartki kurczaka

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Koniecznie sprawdź czy TY też to robisz

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: dibloguje

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Najdoskonalsze i najprostsze placki z cukinii. Idealne na obiad

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste i pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem. Idealne do kawy

Czytaj więcej >
Magda Gessler, zupa grzybowa

Przepisy

Zupa grzybowa Magdy Gessler. Sekretem jest dodatek sera korycińskiego

Czytaj więcej >
pieczone schabowe

Przepisy

Sposób na pieczone kotlety schabowe. Lżejsza wersja klasyki

Czytaj więcej >
tatar z pomidorów

Przepisy

Aromatyczny tatar z suszonych pomidorów. Alternatywa dla mięsa

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sos czosnkowy. Idealny do pizzy

Czytaj więcej >