Smakosze.pl

Canva / Violet711

Ekspresowy sernik z wiaderka - wystarczy 15 minut

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Sernik uchodzi za jeden z najpopularniejszych deserów. Wszystko za sprawą jego walorów smakowych, obok których nie sposób przejść obojętnie. Dziś postawimy na przepis, w którym przygotowanie deseru zajmuje zaledwie 15 minut. Sernik idealnie sprawdzi się, jeśli nie masz zbyt wiele czasu.

Przeważnie przyrządzanie deserów kojarzy nam się z dosyć czasochłonnym procesem. Wyjątkiem jest receptura na sernik z wiaderka. Wystarczy poświęcić mu 15 minut. Resztę czasu zajmie samo pieczenie.

Ekspresowy sernik z wiaderka zachwyca niepowtarzalnym smakiem

Nie da się ukryć, że sernik potrafi przyprawić o szybsze bicie serca nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Nie inaczej jest w przypadku ekspresowej wersji kultowego specjału. Deser w mgnieniu oka zniknie z talerzy. Czego potrzebujemy do jego przyrządzenia?

  • herbatniki na spód

  • 1 kg sera z wiaderka

  • 4 jajka

  • 100 g masła

  • 200 g cukru

  • 2 budynie waniliowe bez dodatku cukru

Niezawodny przepis na szybki sernik z wiaderka

Przygotowania rozpoczniemy od przyrządzenia masy serowej. W tym celu jajka ubijamy z cukrem i dodajemy do zmielonego twarogu. Całość wzbogacamy o budynie waniliowe i masło o temperaturze pokojowej. Wyrabiamy jednolite ciasto.

Na dnie foremki wyścielonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników. Ciastka przykrywamy masą serową. Tak przygotowany sernik wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Deser pieczemy przez około godzinę.

Sernik powinien być gotowy, kiedy jego wierzch stanie się sprężysty, a brzegi będą delikatnie przypieczone. Wyłączamy grzanie i otwieramy drzwiczki piekarnika. Ciasto musi wystygnąć. Gdy już to nastąpi, wstawiamy je na noc do lodówki.

Sernik z wiaderka z pewnością zachwyci najbliższych. Warto również wypróbować przepis na niezwykle puszystą odsłonę ciasta . Godny uwagi jest także deser bez pieczenia przypominający batonik 3 Bit .

Sernik
Sernik

Canva / Violet711

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: dibloguje

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Obok mleka wlej do naleśników złocisty płyn. Wyjdą lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, co Rozenek wrzuca do rosołu. Ten patent zachwalają szefowie kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o mizerii z ogórków. Teraz kucharki robią ją z innego warzywa
Czytaj więcej >

Przepisy

Nadziej nim pstrągi i połóż na ruszcie. Nie jadłeś lepszego dania z grilla
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie uwierzysz, co Wachowicz dodaje do rosołu. Istna wiosna na talerzu
Czytaj więcej >

Przepisy

Sałatka ziemniaczana Strzelczyka robi wrażenie. To prawdziwa bomba witaminowa
Czytaj więcej >
Jakub Kossakowski

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]