Smakosze.pl Przepisy Siostra Anastazja robi najlepszą surówkę z czerwonej kapusty. Dodaje do niej wyjątkowy składnik
Fot. Facebook/Siostra Anastazja, Canva/pixelshot

Siostra Anastazja robi najlepszą surówkę z czerwonej kapusty. Dodaje do niej wyjątkowy składnik

28 listopada 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Surówka z czerwonej kapusty od siostry Anastazji nie ma sobie równych. Wszystko dlatego, że autorka przepisu przyrządza ją w nieco inny sposób, dodając do przysmaku nietypowy składnik. Poznaj przepis i zrób według niego smaczną surówkę na obiad.

Surówka siostry Anastazji podbija Internet

Siostra Anastazja jest jedną z najbardziej znanych autorek przepisów kulinarnych, która dzieli się nimi w Internecie oraz w kilku książkach kucharskich. Wiele gospodyń docenia smak przygotowywanych według jej porad dań, ale też łatwość ich wykonania. Jednym z nich jest obiadowa surówka z czerwonej kapusty, która będzie znakomitym dodatkiem do dania głównego.

Pewnie dziwisz się, co w tej znanej surówce jest takiego wyjątkowego i okazuje się, że jest to niespotykany wcześniej smak. Siostra Anastazja do warzyw dodaje składnik, o którym nikt by nie pomyślał, że można go dodać.

kapusta.jpg
Fot. Canva/Patsy73
Upiecz zamiast tradycyjnego makowca. Gwiazda makowa będzie świątecznym hitem

Doskonała surówka do obiadu dzięki tym składnikom

Surówka z czerwonej kapusty z przepisu siostry Anastazji jest smaczna, ponieważ według autorki należy dodać do niego winne jabłko . Składnik może dziwić, ale chodzi o owoc, który jest bardzo soczysty, a przede wszystkim kwaśny. Dlatego wybierz odmiany o takich cechach. Dzięki nim surówka na obiad wyjdzie doskonała. Wszystkie składniki poznasz, sprawdzając listę umieszczoną poniżej.

Składniki:

  • 1 średnia główka czerwonej kapusty
  • 1 winne jabłko
  • 300 g zielonych winogron
  • 1 pęczek koperku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 cytryna
  • pieprz
  • sól

Surówka z czerwonej kapusty – przepis

Przygotowanie surówki rozpocznij od obrania pierwszych warstw z kapusty, a następnie jej dokładnego oczyszczenia. Zetrzyj warzywo na dużych oczkach tarki i przełóż do miski . Skropl sokiem z cytryny. Jabłko obierz, zetrzyj na dużych oczkach i dodaj do kapusty.

Winogrona przekrój na pół i pozbądź się z nich gniazd nasiennych . Dopiero wtedy dodaj je do pozostałych składników. Wsyp drobno posiekany koper, pieprz, sól i wlej oliwę. Całość dokładnie wymieszaj i gotowe. Surówkę możesz podawać na obiad.

Sprawdź także, co Bosacka powiedziała o tym maśle oraz poznaj nowy przepis na zupę pieczarkową .

ścieranie jabłka.jpg
Fot. Canva/SonjaBK
Na Andrzejki zrobię ptysie, ale nie na słodko. To nadzienie to cudo
Podaj zamiast karpia na Wigilię. Soczysta, delikatna ryba bez ości
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy