Na Andrzejki zrobię ptysie, ale nie na słodko. To nadzienie to cudo
Zwykle delikatne ptysie wypełnia słodki krem. Tym razem będzie inaczej, a wytrawne ptysie wyjdą równie pyszne, jak podane na słodko. Wszystko dzięki pieczarkom, które uczynią z dania pyszną przekąskę na Andrzejki.
Ptysie z pieczarkami, czyli hit na Andrzejki
Już niedługo Andrzejki, dlatego pora pomyśleć o smakołykach z tej okazji. Co warto przyrządzić? Takim daniem są ptysie, ale nie te w wersji na słodko. Ptysie z pieczarkami to przekąska w sam raz na Andrzejki.
Delikatne ciasto wytrawnych ptysi i apetyczne nadzienie, pasują do siebie idealnie. Taka przekąska pysznie zaskoczy gości. Danie sprawi, że ptysie z pieczarkami znikną do ostatniej sztuki. Ich przygotowanie nie jest trudne i zapewnia znakomity efekt na talerzu.
Napakowany białkiem, a przy tym bajecznie tani. Mój gulasz nie ma sobie równychJak przygotować ptysie z pieczarkami?
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki
- 1 szklanka wody
- ½ kostki margaryny
- 5 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
Składniki na farsz:
- ½ kg pieczarek
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- natka pietruszki
- 200 g sera żółtego
- sól
- pieprz
Przygotowanie dania zacznij od zrobienia ciasta na ptysie. W rondelku zagotuj wodę, dołóż margarynę i przez chwilę gotuj. Następnie wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia, sól i cukier. Cały czas mieszaj składniki aż powstanie gładkie ciasto.
Gdy ciasto ostygnie, wbij jajka i miksuj na średnich obrotach. Gotowe ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zachowaj przy tym odstępy. Piekarnik nagrzej do 190 stopni i piecz ptysie ok. 30 minut.
Wytrawne ptysie pyszne jak nigdy
Teraz zajmij się farszem. Pieczarki i cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż, a gdy woda odparuje, dodaj przyprawy i natkę pietruszki. Składniki wymieszaj. Ostudzone ptysie przekrój i napełnij farszem pieczarkowym.
Wierzch dania posyp startym żółtym serem i wstaw jeszcze do piekarnika na około 10 minut. Następnie podawaj. Ptysie z pieczarkami wychodzą bardzo smaczne i pięknie prezentują się na stole. Goście docenią ich smak w Andrzejki. Pisaliśmy o Książulu i jego wrażeniach z baru mlecznego po Kuchennych Rewolucjach. Polecaliśmy przepis na paszteciki z łososiem.
Źródło: beszamel.se.pl