Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Na Andrzejki zrobię ptysie, ale nie na słodko. To nadzienie to cudo
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 27.11.2024 18:03

Na Andrzejki zrobię ptysie, ale nie na słodko. To nadzienie to cudo

ptysie
Fot. Canva

Zwykle delikatne ptysie wypełnia słodki krem. Tym razem będzie inaczej, a wytrawne ptysie wyjdą równie pyszne, jak podane na słodko. Wszystko dzięki pieczarkom, które uczynią z dania pyszną przekąskę na Andrzejki.

Ptysie z pieczarkami, czyli hit na Andrzejki

Już niedługo Andrzejki, dlatego pora pomyśleć o smakołykach z tej okazji. Co warto przyrządzić? Takim daniem są ptysie, ale nie te w wersji na słodko. Ptysie z pieczarkami to przekąska w sam raz na Andrzejki.

Delikatne ciasto wytrawnych ptysi i apetyczne nadzienie, pasują do siebie idealnie. Taka przekąska pysznie zaskoczy gości. Danie sprawi, że ptysie z pieczarkami znikną do ostatniej sztuki. Ich przygotowanie nie jest trudne i zapewnia znakomity efekt na talerzu. 

ptysie
Fot. Canva/Irina-Kupenska
Napakowany białkiem, a przy tym bajecznie tani. Mój gulasz nie ma sobie równych

Jak przygotować ptysie z pieczarkami?

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki 
  • 1 szklanka wody
  • ½ kostki margaryny
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru

Składniki na farsz:

  • ½ kg pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • natka pietruszki
  • 200 g sera żółtego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie dania zacznij od zrobienia ciasta na ptysie. W rondelku zagotuj wodę, dołóż margarynę i przez chwilę gotuj. Następnie wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia, sól i cukier. Cały czas mieszaj składniki aż powstanie gładkie ciasto.

Gdy ciasto ostygnie, wbij jajka i miksuj na średnich obrotach. Gotowe ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zachowaj przy tym odstępy. Piekarnik nagrzej do 190 stopni i piecz ptysie ok. 30 minut. 

Wytrawne ptysie pyszne jak nigdy

Teraz zajmij się farszem. Pieczarki i cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż, a gdy woda odparuje, dodaj przyprawy i natkę pietruszki. Składniki wymieszaj. Ostudzone ptysie przekrój i napełnij farszem pieczarkowym.

Wierzch dania posyp startym żółtym serem i wstaw jeszcze do piekarnika na około 10 minut. Następnie podawaj. Ptysie z pieczarkami wychodzą bardzo smaczne i pięknie prezentują się na stole. Goście docenią ich smak w Andrzejki. Pisaliśmy o Książulu i jego wrażeniach z baru mlecznego po Kuchennych Rewolucjach. Polecaliśmy przepis na paszteciki z łososiem. 

ptysie
Fot. Canva/dourleak

Źródło: beszamel.se.pl