Smakosze.pl Przepisy Siostra Anastazja robi najlepsze buraczki na zimę. Dodaje do nich sezonowy specjał, smak rozpływa się w ustach
Materiał YouTube z kanału Kulinarne przygody / Wydawnictwo WAM

Siostra Anastazja robi najlepsze buraczki na zimę. Dodaje do nich sezonowy specjał, smak rozpływa się w ustach

29 sierpnia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Przetwory siostry Anastazji są znane na całą Polskę. Teraz jest idealny czas, by sprawdzić jej przepis na buraczki na zimę. Zakonnica do swoich słoików dodaje 2 typowo letnie składniki. Dzięki nim całość smakuje wprost obłędnie.

Takie buraczki na zimę zachwycą kazdego

W przepisie na buraczki na zimę nie ma wielkiej filozofii. Zazwyczaj składa się on z octu, cebulki, przypraw i oczywiście buraków. Sposób siostry Anastazji może niejednego zaskoczyć, gdyż zawiera jeszcze 2 smakowite dodatki. Akurat teraz trwa na nie sezon.

Siostra Anastazja do swoich buraczków na zimę dodaje paprykę oraz cukinię. Ich słodka nuta doskonale komponuje się z burakami. Warto skorzystać z tego przepisu, póki warzywa możemy dostać za grosze. W zimowe miesiące będziesz z przyjemnością delektować się ich smakiem.

cukinia i papryka do buraczków na zimę.jpg
Canva / zia_shusha
Robię to na obiad, gdy brakuje mi pomysłów. Składniki są tanie, a rodzina zajada aż się uszy trzęsą

Przepis na buraczki na zimę od siostry Anastazji

Składniki:

  • 2 kg buraczków
  • 2 kg cukinii
  • 0,5 kg cebuli
  • 0,5 kg papryki czerwonej
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka oleju
  • 1 czubata łyżka soli
  • 1 czubata łyżka cukru
  • 10 szt. ziela angielskiego
  • 10 szt. liści laurowych

Najlepsze buraczki na zimę krok po kroku

Buraki wyszoruj i ugotuj w skórkach do miękkości . Odcedź je i odstaw do ostudzenia. Kiedy będą już chłodne, obierz je i zetrzyj na grubych oczkach tarki .

Cukinię do buraczków na zimę dokładnie umyj . Zetrzyj ją na tarce razem ze skórą. Warzywo oprósz solą i odstaw na jakiś czas, aby puściło wodę . Następnie je odsącz.

Oba składniki buraczków na zimę przełóż do miski i wymieszaj . W międzyczasie przygotuj pozostałe warzywa. Cebulę drobno posiekaj, a paprykę oczyść i pokrój w kostkę . Połącz ze sobą wszystkie składniki.

Przygotuj zalewę do buraczków na zimę . Wodę zagotuj z octem, dodaj do niej przyprawy. Kiedy zacznie wrzeć, dołóż do niej przygotowane warzywa . Wszystko razem wymieszaj.

Gorące składniki buraczków na zimę porozkładaj do czystych i wyparzonych słoików . Naczynia dokładnie zakręć. Pasteryzuj w garnku z wodą przez ok. 20 minut, a następnie odstaw do ostudzenia . Słoiki z buraczkami na zimę przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu . Te ogórki siostry Anastazji to prawdziwy hit . Te buraczki bez dodatku octu zachwycą delikatnym smakiem .

słoik buraczków na zimę.jpg
Canva / madeleinesteinbach

Źródło: mojegotowanie

Zapomnij o szronie i lodzie w lodówce. Wystarczy znać 1 sztuczkę. Szkoda, że wcześniej o tym nie wiedziałam
Mama zawsze dodaje do zupy ogórkowej ten składnik. Najpierw się śmiałam, teraz nie wyobrażam sobie gotować jej inaczej
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy