Skażone produkty wycofane przez sanepid
GIS stara się przeciwdziałać sprzedawaniu produktów, które mogą być niebezpieczne dla zdrowia czy życia klientów. Z tego powodu ogłasza wiele ostrzeżeń dotyczących żywności czy narzędzi kuchennych. Poniżej opisujemy kilka z niedawnych ogłoszeń.
Sezam i salmonella
W próbce sezamu firmy Helio wykryto obecność bakterii Salmonella z gr C1 w 1 z 5 przebadanych próbek. Spożycie takiego produktu przez człowieka grozi silnym zatruciem.
Dokładne dane zakażonego sezamu:
Nazwa produktu; Sezam łuskany HELIO, 200 g Numer partii: 65112 Data minimalnej trwałości: 09.2022 Producent – HELIO S.A. Wyględy, ul. Stołeczna 26, 05-083 Zaborów, Zakład produkcyjny: Brochów 119, 05-088 Brochów Kraj pochodzenia - Nigeria
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Źródło: gis.pl
Salmonella na jajkach
Badania przeprowadzone przez Państwową Inspekcję Sanitarną pozwoliły wykryć na skorupkach jajek obecność pałeczek Salmonella Enteritidis. Bez właściwej obróbki termicznej istnieje ryzyko zakażenia.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt – Świeże jaja, klasa A, kategoria wagowa L-Duże, 10 szt. Najlepiej spożyć przed: 20.07.2021 Kod na skorupkach jaj: 3PL 30221328 Producent: INVEST MICHEL Sp. j., Kobierne 44A, 05-311 Dębe Wielkie nr zakładu pakowania jaj PL 14125903 WE
Wycofywane łyżki do spaghetti
Główny Inspektor Sanitarny poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) został poinformowany o migracji pierwszorzędowych amin aromatycznych do żywności, która ma kontakt z poniższymi łyżkami.
Brakuje ci przepysznych kulinarnych wieści? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych ciekawostek. W tym artykule wyjawiamy, dlaczego warto na godzinę przed snem zjeść odrobinę orzechów. Ten tekst poświęcony wodzie - zdrowsze jest picie jej zimnej czy ciepłej?
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt – T-nylon spaghetti scoop Numer partii: 750637 Kod kreskowy: 5907558760637 Importer: Firma Handlowa TADAR Dariusz Tauchert Jasin, Poznańska 53, 62-020 Swarzędz Kolor: czarna, czerwona, fioletowa, zielona
Pestycydy w kaszy gryczanej
Najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości pestycydu – chlorpiryfosu został przekroczony w poniższej kaszy. Z tego powodu GIS zdecydował się wycofać produkt ze sprzedaży.
Szczegóły dotyczące produktu: Produkt: Kasza Gryczana Plony Natury, 4x100 g Najlepiej spożyć przed/ numer partii: 08.04.2022 18:49 161PLALB21AD214 Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A. ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn Producent: Sawex Foods spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Zakład Produkcyjny, ul. Przemysłowa 9, 83-400 Kościerzyna
Źródło: gis.pl
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: gis.pl