Smakosze.pl
Kasza gryczana i sezam pod lupą GIS

canva.com/Olga Kriger; Zerbor

Skażone produkty wycofane przez sanepid

22 Lipca 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

GIS stara się przeciwdziałać sprzedawaniu produktów, które mogą być niebezpieczne dla zdrowia czy życia klientów. Z tego powodu ogłasza wiele ostrzeżeń dotyczących żywności czy narzędzi kuchennych. Poniżej opisujemy kilka z niedawnych ogłoszeń.

Sezam i salmonella

W próbce sezamu firmy Helio wykryto obecność bakterii Salmonella z gr C1 w 1 z 5 przebadanych próbek. Spożycie takiego produktu przez człowieka grozi silnym zatruciem.

Dokładne dane zakażonego sezamu:

Nazwa produktu; Sezam łuskany HELIO, 200 g
Numer partii: 65112
Data minimalnej trwałości: 09.2022
Producent – HELIO S.A. Wyględy, ul. Stołeczna 26, 05-083 Zaborów, Zakład produkcyjny: Brochów 119, 05-088 Brochów
Kraj pochodzenia - Nigeria

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Sezam

Źródło: gis.pl

Salmonella na jajkach

Badania przeprowadzone przez Państwową Inspekcję Sanitarną pozwoliły wykryć na skorupkach jajek obecność pałeczek Salmonella Enteritidis. Bez właściwej obróbki termicznej istnieje ryzyko zakażenia.

Szczegóły dotyczące produktu:

Produkt – Świeże jaja, klasa A, kategoria wagowa L-Duże, 10 szt.
Najlepiej spożyć przed: 20.07.2021
Kod na skorupkach jaj: 3PL 30221328
Producent: INVEST MICHEL Sp. j., Kobierne 44A, 05-311 Dębe Wielkie nr zakładu pakowania jaj PL 14125903 WE

Chałka od Ewy Wachowicz

Cudowny przepis na chałkę według przepisu Ewy Wachowicz

CZYTAJ DALEJ

Wycofywane łyżki do spaghetti

Główny Inspektor Sanitarny poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) został poinformowany o migracji pierwszorzędowych amin aromatycznych do żywności, która ma kontakt z poniższymi łyżkami.

Brakuje ci przepysznych kulinarnych wieści? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych ciekawostek. W tym artykule wyjawiamy, dlaczego warto na godzinę przed snem zjeść odrobinę orzechów. Ten tekst poświęcony wodzie - zdrowsze jest picie jej zimnej czy ciepłej?

Szczegóły dotyczące produktu:

Produkt – T-nylon spaghetti scoop
Numer partii: 750637
Kod kreskowy: 5907558760637
Importer: Firma Handlowa TADAR Dariusz Tauchert Jasin, Poznańska 53, 62-020 Swarzędz
Kolor: czarna, czerwona, fioletowa, zielona

Pestycydy w kaszy gryczanej

Najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości pestycydu – chlorpiryfosu został przekroczony w poniższej kaszy. Z tego powodu GIS zdecydował się wycofać produkt ze sprzedaży.

Szczegóły dotyczące produktu:

Produkt: Kasza Gryczana Plony Natury, 4x100 g
Najlepiej spożyć przed/ numer partii: 08.04.2022 18:49 161PLALB21AD214
Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A. ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn
Producent: Sawex Foods spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Zakład Produkcyjny, ul. Przemysłowa 9, 83-400 Kościerzyna

Kasza gryczana

Źródło: gis.pl

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gis.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Produkty

GIS wycofuje partię sezamu łuskanego

Czytaj więcej >

Produkty

Turysta zniesmaczony grillowaniem na plaży

Czytaj więcej >
Arbuz arbuzowi nierówny

Produkty

Jak wybrać idealnego arbuza?

Czytaj więcej >
Biedronka będzie otwarta w niedziele?

Produkty

Czy Biedronka będzie otwarta w niedziele niehandlowe?

Czytaj więcej >

Produkty

Czy handel w niedzielę zostanie zaostrzony?

Czytaj więcej >
Napój przyczynił się do zmian skórnych

Produkty

Okropne konsekwencje po zamówieniu uwielbianego napoju

Czytaj więcej >