Smakosze.pl Przepisy Smalec z niezwykłym dodatkiem. O wiele lepszy od klasycznej wersji. Przyjemnie chrupie
canva/Aneta_Gu

Smalec z niezwykłym dodatkiem. O wiele lepszy od klasycznej wersji. Przyjemnie chrupie

9 grudnia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Nie cebula, nie jabłko. Najlepszy smalec przyrządzisz z dodatkiem orzechów włoskich. Chrupiący, aromatyczny składnik wzmacnia smak kultowego smarowidła. Smalec z orzechami będzie totalnym hitem na spotkaniach w gronie znajomych. Zwłaszcza w chłodne dni.

Smalec to nic innego jak wytopiona słonina z różnymi dodatkami. Niektórzy do smarowidła dodają jabłko, inni cebulę. Mało kto wie jednak, że do smalcu można dorzucić również typowo jesienny i świąteczny składnik - orzechy włoskie. Smalec z orzechami zachwyca smakiem i aromatem.

Do przygotowania smalcu z orzechami potrzebujesz wyłącznie słoniny i orzechów. Inne składniki są zbędne. Orzechy wzmocnią smak tłuszczu i dodadzą mu wyjątkowej nuty. Smalec koniecznie przełóż do umytego i wyparzonego słoika i odstaw do góry dnem, żeby wieczka złapały.

Gotowy smalec z orzechami przechowuj w lodówce. Smarowidło będzie świeże przez wiele tygodni. Po otwarciu również przechowuj go w chłodnym miejscu. Smalec podany z kromką świeżego chleba lub z bułką posmakuje każdemu miłośnikowi mięsnych potraw.

Wyśmienity smalec z chrupiącym dodatkiem

Składniki:

  • 500 g słoniny

  • pół szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich

  • sól, pieprz

Jak przyrządzić smalec z orzechami? Nie ma lepszego smarowidła do chleba

Słoninę pokrój w drobną kostkę i wytapiaj na patelni na małym ogniu, aż powstaną skwarki. Dodaj orzechy włoskie i smaż do lekkiego ich zrumienienia.

Smalec dopraw szczyptą soli i pieprzu i przełóż do wyparzonych słoików. Słoiki zakręć i odstaw do góry dnem. Gdy ostygną, włóż je do lodówki, smacznego.

Wyśmienity dodatek do chleba zrobisz również z resztek po rosole- tu poznasz przepis na pasztet z mięsa i warzyw z rosołu. Będzie gotowy w kilka minut. Pomysł na bezmięsną pastę kanapkową? Pasta z suszonych pomidorów . Posmakuje największym miłośnikom mięsnych potraw.

smalec
canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy