Starmach robi chrupiące placki ziemniaczane. 1 czynność ma tu kolosalne znaczenie
Ania Starmach zdradziła swój wyjątkowy sposób na placki ziemniaczane. Dzięki tarciu warzyw na grubych oczkach, gotowe placuszki wychodzą niezwykle chrupiące. Tak przygotowany przysmak będzie doskonałą podstawą do smacznej przekąski.
Do przygotowania tych placków ziemniaczanych potrzebujesz jedynie warzyw i przypraw. Wystarczy grubo zetrzeć kartofle i dokładnie odcisnąć je z płynu. Smażone na złoty kolor ziemniaczane krążki idealnie smakują podane ze śmietaną lub smakowitym łososiem. Aż ślinka cieknie.
Przepis na niezwykle chrupiące placki ziemniaczane
Składniki:
500 g ziemniaków
kwaśna śmietana
2 łyżki koperku
sól i pieprz
olej do smażenia
Jak usmażyć pyszne placki ziemniaczane Ani Starmach?
Kartofle na placki ziemniaczane zetrzyj na grubych oczkach tarki. Następnie dokładnie odciśnij warzywa z soku. Możesz zrobić to z pomocą gazy lub czystej ściereczki. Na koniec ziemniaki posól i przemieszaj.
Na patelni dobrze rozgrzej olej do smażenia placków ziemniaczanych. Za pomocą łyżki wykładaj na patelnię cienką warstwę warzyw w formie krążków. Smaż na rumiany kolor z obu stron.
Po zdjęciu z patelni, placki ziemniaczane odsącz z nadmiaru tłuszczu. Wykładaj je na talerz i ozdób kleksem śmietany. Podawaj posypane posiekanym koperkiem. Popularny kucharz ma swój własny patent na smakowite placki. Wytrawne obiadowe placki zachwycą całą rodzinę.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Masz kiełbasę, ziemniaki i cebulę? Zrobisz z nich wyżerkę dla całej rodziny
Sięgnij po jeden produkt. W mig pozbędziesz się nawet najmniejszych ości ze śledzi
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: aniastarmach