Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Starmach robi chrupiące placki ziemniaczane. 1 czynność ma tu kolosalne znaczenie
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 09.12.2022 16:30

Starmach robi chrupiące placki ziemniaczane. 1 czynność ma tu kolosalne znaczenie

placki ziemniaczane anny starmach
Canva / VankaD; East News / Tricolors2

Ania Starmach zdradziła swój wyjątkowy sposób na placki ziemniaczane. Dzięki tarciu warzyw na grubych oczkach, gotowe placuszki wychodzą niezwykle chrupiące. Tak przygotowany przysmak będzie doskonałą podstawą do smacznej przekąski.

Do przygotowania tych placków ziemniaczanych potrzebujesz jedynie warzyw i przypraw. Wystarczy grubo zetrzeć kartofle i dokładnie odcisnąć je z płynu. Smażone na złoty kolor ziemniaczane krążki idealnie smakują podane ze śmietaną lub smakowitym łososiem. Aż ślinka cieknie.

Przepis na niezwykle chrupiące placki ziemniaczane

Składniki:

  • 500 g ziemniaków

  • kwaśna śmietana

  • 2 łyżki koperku

  • sól i pieprz

  • olej do smażenia

Jak usmażyć pyszne placki ziemniaczane Ani Starmach?

Kartofle na placki ziemniaczane zetrzyj na grubych oczkach tarki. Następnie dokładnie odciśnij warzywa z soku. Możesz zrobić to z pomocą gazy lub czystej ściereczki. Na koniec ziemniaki posól i przemieszaj.

Na patelni dobrze rozgrzej olej do smażenia placków ziemniaczanych. Za pomocą łyżki wykładaj na patelnię cienką warstwę warzyw w formie krążków. Smaż na rumiany kolor z obu stron.

Po zdjęciu z patelni, placki ziemniaczane odsącz z nadmiaru tłuszczu. Wykładaj je na talerz i ozdób kleksem śmietany. Podawaj posypane posiekanym koperkiem. Popularny kucharz ma swój własny patent na smakowite placki. Wytrawne obiadowe placki zachwycą całą rodzinę.

Canva / zkruger
Canva / zkruger

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniastarmach