Smażę tę rybę w każdy piątek. Mąż i dzieci zajadają aż się uszy trzęsą, mój sekret to panierka
Czy szukacie przepisu na obiad w piątek? Jeśli tak, to polecamy rybę w roli głównej. Panierka, w jakiej ją przyrządzicie sprawi, że to pyszne danie obiadowe zniknie w mgnieniu oka. Ryba w tej panierce jest prawdziwym kulinarnym hitem.
Ryba, czyli obiad w piątek
Zwykle w piątek jadamy ryby. Jednak warto je jeść nawet kilka razy w tygodniu. Są doskonałym źródłem białka i zastąpią z powodzenie mięso drobiowe . Ryby dostarczą nam kwasów omega-3 oraz witamin takich jak: A, D, E i B.
Jak podać rybę podczas piątkowego obiadu? Ja zawsze przyrządzam ją w pysznej chrupiącej panierce. Jej smak sprawia, że mąż i dzieci zajadają się tą potrawą. Nie ma się co dziwić, bo ryba w panierce jest naprawdę pyszna.
Jak zrobić rybę w panierce?
Składniki:
- 500 g filetów z dorsza
- 6 ziemniaków
- sól
- pieprz
- szklanka mąki pszennej
- ½ szklanki mąki kukurydzianej
- jajko
- łyżka musztardy lub sosu musztardowego
- szklanka majonezu
- 6 ząbków czosnku
- 2 limonki
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce, dodajemy do nich sól, pieprz i mieszamy. Odstawiamy na kilka minut . Do miski wsypujemy dwa rodzaje mąki i mieszamy. Na talerz wbijamy jajko i rozmącamy.
Dodajemy sos musztardowy do jajka. Ziemniaki odciskamy i przekładamy do miski. Rybę obtaczamy w mące, zanurzamy w jajku i obtaczamy w startych ziemniakach. Smażymy na gorącym oleju na złoty kolor.
Sos do ryby w panierce, czyli jest pysznie
Teraz przygotowujemy sos z majonezu, posiekanego czosnku i soku z limonki. Doprawiamy solą i pieprzem. Usmażoną rybę podajemy z sosem i pieczywem. Chrupiące ziemniaczana panierka, sos z czosnku i limonki sprawią, że ten obiad w piątek będzie niezwykle pyszny.
Tę rybę możesz podawać też z frytkami i sezonowymi surówkami. Pasuje do niej kapusta kiszona lub sałatka z pora . Ten obiad na piątek będzie smakował całej rodzinie. U mnie w domu ta ryba znika w mgnieniu oka z talerza. Jest tak pyszna dzięki ziemniaczanej panierce. Pisaliśmy o innym przepisie na rybę w panierce. Informowaliśmy o niedrogiej i bardzo zdrowej rybie.