Smakosze.pl Przepisy Smażę tę rybę w każdy piątek. Mąż i dzieci zajadają aż się uszy trzęsą, mój sekret to panierka
YouTube/@ashfa6

Smażę tę rybę w każdy piątek. Mąż i dzieci zajadają aż się uszy trzęsą, mój sekret to panierka

22 września 2023

Czy szukacie przepisu na obiad w piątek? Jeśli tak, to polecamy rybę w roli głównej. Panierka, w jakiej ją przyrządzicie sprawi, że to pyszne danie obiadowe zniknie w mgnieniu oka. Ryba w tej panierce jest prawdziwym kulinarnym hitem.

Ryba, czyli obiad w piątek

Zwykle w piątek jadamy ryby. Jednak warto je jeść nawet kilka razy w tygodniu. Są doskonałym źródłem białka i zastąpią z powodzenie mięso drobiowe . Ryby dostarczą nam kwasów omega-3 oraz witamin takich jak: A, D, E i B.

Jak podać rybę podczas piątkowego obiadu? Ja zawsze przyrządzam ją w pysznej chrupiącej panierce. Jej smak sprawia, że mąż i dzieci zajadają się tą potrawą. Nie ma się co dziwić, bo ryba w panierce jest naprawdę pyszna.

ryba
YouTube/@ashfa6
Takich Kuchennych Rewolucji jeszcze nie było. Widzowie nie kryli łez. „Najlepszy odcinek jaki oglądałam”

Jak zrobić rybę w panierce?

Składniki:

  • 500 g filetów z dorsza
  • 6 ziemniaków
  • sól
  • pieprz
  • szklanka mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki kukurydzianej
  • jajko
  • łyżka musztardy lub sosu musztardowego
  • szklanka majonezu
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 limonki

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce, dodajemy do nich sól, pieprz i mieszamy. Odstawiamy na kilka minut . Do miski wsypujemy dwa rodzaje mąki i mieszamy. Na talerz wbijamy jajko i rozmącamy.

Dodajemy sos musztardowy do jajka. Ziemniaki odciskamy i przekładamy do miski. Rybę obtaczamy w mące, zanurzamy w jajku i obtaczamy w startych ziemniakach. Smażymy na gorącym oleju na złoty kolor.

Sos do ryby w panierce, czyli jest pysznie

Teraz przygotowujemy sos z majonezu, posiekanego czosnku i soku z limonki. Doprawiamy solą i pieprzem. Usmażoną rybę podajemy z sosem i pieczywem. Chrupiące ziemniaczana panierka, sos z czosnku i limonki sprawią, że ten obiad w piątek będzie niezwykle pyszny.

Tę rybę możesz podawać też z frytkami i sezonowymi surówkami. Pasuje do niej kapusta kiszona lub sałatka z pora . Ten obiad na piątek będzie smakował całej rodzinie. U mnie w domu ta ryba znika w mgnieniu oka z talerza. Jest tak pyszna dzięki ziemniaczanej panierce. Pisaliśmy o innym przepisie na rybę w panierce. Informowaliśmy o niedrogiej i bardzo zdrowej rybie.

ryba
YouTube/@ashfa6
U mnie w domu nie wyrzuca się czerstwego chleba. Zalewam go mlekiem, ubijam widelcem i robię cudowny obiad
Pokrój pomidory na plastry i obsyp mąką. Gdy zobaczysz efekt, przetrzesz oczy ze zdumienia
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy