Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Mieszam mąkę z nietypowym napojem i zanurzam w nim rybę. Koniec z nudną panierką
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 15.09.2023 14:27

Mieszam mąkę z nietypowym napojem i zanurzam w nim rybę. Koniec z nudną panierką

ryba w cieście piwnym
Canva/4kodiak

Ryby powinny jak najczęściej gościć na naszych stołach. Są doskonałym źródłem białka i dostarczają nam kwasów omega-3. Zwykle ryby smażymy, dlatego polecam doskonały przepis na rybę. Składnik ciasta może cię zaskoczyć. 

Ryby, czyli porcja zdrowia

Ryby dostarczają nam wielu cennych wartości odżywczych. Są bogate w białko i z powodzeniem mogą zastąpić mięso drobiowe w naszej diecie. Jedzenie ryb dostarczy nam witamin A, D, E i B. Oprócz tego ryby zawierają jod, selen i żelazo. 

Ryby możemy jeść nawet trzy razy w tygodniu. Jednak jak je przyrządzić? Bardzo często ryby smażymy. Polecam przepis na pyszną rybę smażoną. Otula ją ciasto piwne, a danie jest niezwykle chrupiące, puszyste i smaczne. 

smażenie ryby
Canva/Dan Totilca
Koleżanka pokazała mi ukrytą funkcję wózka sklepowego. Teraz korzystam z niej za każdym razem

Jak przyrządzić rybę w cieście piwnym?

Składniki:

  • ½ kg filetów z dorsza
  • sok z ½ cytryny
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz 
  • jajko
  • 20 dag mąki
  • ½ szklanki piwa

Przygotowujemy ciasto, więc do miski dodajemy mąkę, żółtko, olej i piwo. Wszystko razem miksujemy. Ubij białko na sztywną piane i dodaj ją do ciasta. Ryby umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. 

Oprósz przyprawami i skrop sokiem z cytryny. Kawałki ryby zanurzaj w cieście i kładź na gorący olej. Smaż z dwóch stron na złoty kolor. Ryba jest już gotowa do podania. 

Ryba w cieście piwnym, czyli pyszna i chrupka

Rybę w cieście piwnym możesz podawać z pieczywem, ziemniakami lub frytkami. Pasują do niej surówki z sezonowych warzyw lub z kiszonej kapusty. Ciasto piwne sprawia, że ryba jest wyjątkowo chrupiąca oraz puszysta. Piwo podkręca też smak ryby.

Do przygotowania ryby w cieście piwnym możesz użyć oprócz dorsza mintaja, morszczuka lub łososia. Ciasto otula rybę grubą powłoką i nadaje jej wyjątkowego smaku. To danie polubią nie tylko dorośli, ale też będzie smakowało dzieciom. Pisaliśmy o rybie, którą należy omijać szerokim łukiem. Radziliśmy, by sięgnąć po rybę, która jest zdrowa i niedroga. 

ryba smażona
Canva/bhofack2

Źródło: beszamel.se.pl