Smakosze.pl

Canva/4kodiak

Mieszam mąkę z nietypowym napojem i zanurzam w nim rybę. Koniec z nudną panierką

15 Września 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ryby powinny jak najczęściej gościć na naszych stołach. Są doskonałym źródłem białka i dostarczają nam kwasów omega-3. Zwykle ryby smażymy, dlatego polecam doskonały przepis na rybę. Składnik ciasta może cię zaskoczyć. 

Ryby, czyli porcja zdrowia

Ryby dostarczają nam wielu cennych wartości odżywczych. Są bogate w białko i z powodzeniem mogą zastąpić mięso drobiowe w naszej diecie. Jedzenie ryb dostarczy nam witamin A, D, E i B. Oprócz tego ryby zawierają jod, selen i żelazo. 

Ryby możemy jeść nawet trzy razy w tygodniu. Jednak jak je przyrządzić? Bardzo często ryby smażymy. Polecam przepis na pyszną rybę smażoną. Otula ją ciasto piwne, a danie jest niezwykle chrupiące, puszyste i smaczne. 

smażenie ryby
Canva/Dan Totilca
Zakupy z wózkiem

Koleżanka pokazała mi ukrytą funkcję wózka sklepowego. Teraz korzystam z niej za każdym razem

CZYTAJ DALEJ

Jak przyrządzić rybę w cieście piwnym?

Składniki:

  • ½ kg filetów z dorsza
  • sok z ½ cytryny
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz 
  • jajko
  • 20 dag mąki
  • ½ szklanki piwa

Przygotowujemy ciasto, więc do miski dodajemy mąkę, żółtko, olej i piwo. Wszystko razem miksujemy. Ubij białko na sztywną piane i dodaj ją do ciasta. Ryby umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. 

Oprósz przyprawami i skrop sokiem z cytryny. Kawałki ryby zanurzaj w cieście i kładź na gorący olej. Smaż z dwóch stron na złoty kolor. Ryba jest już gotowa do podania. 

Ryba w cieście piwnym, czyli pyszna i chrupka

Rybę w cieście piwnym możesz podawać z pieczywem, ziemniakami lub frytkami. Pasują do niej surówki z sezonowych warzyw lub z kiszonej kapusty. Ciasto piwne sprawia, że ryba jest wyjątkowo chrupiąca oraz puszysta. Piwo podkręca też smak ryby.

Do przygotowania ryby w cieście piwnym możesz użyć oprócz dorsza mintaja, morszczuka lub łososia. Ciasto otula rybę grubą powłoką i nadaje jej wyjątkowego smaku. To danie polubią nie tylko dorośli, ale też będzie smakowało dzieciom. Pisaliśmy o rybie, którą należy omijać szerokim łukiem. Radziliśmy, by sięgnąć po rybę, która jest zdrowa i niedroga. 

ryba smażona
Canva/bhofack2

Źródło: beszamel.se.pl

zagadka z chlebem

Ta zagadka sprawia problemy większości dorosłych. Sprawdź, czy potrafisz podać prawidłową odpowiedź

CZYTAJ DALEJ
kiwi

Weź kiwi i wbij w nie mieszadełko do miksera. Szkoda, że nikt mi tego nie pokazał wcześniej

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Wachowicz wlewa go do rosołu zamiast maggi. Wychodzi niesamowite aromatyczny
Czytaj więcej >

Przepisy

Od lat nie dodaję do uszek suszonych grzybów. Wybieram smaczniejszy i tańszy produkt
Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sernik zrobisz bez grama sera. Zastąpisz go produktem, który na pewno masz w kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o frytkach. Ziemniaki pieczone w szwedzkim stylu biją je na głowę
Czytaj więcej >

Przepisy

O tej zupie pisał sam Mickiewicz, dziś budzi skrajne emocje. Nie ma bardziej kontrowersyjnego dania w polskiej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Rodzina co roku na Święta prosi mnie o tę sałatkę. Bije na głowę jarzynową i gyros
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Dzisiaj podałam taki obiad. Nagle przy stole w moją stronę poleciał jeden komentarz
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

W bardzo starej książce znalazłam kultowy przepis na naleśniki z serem. Mistrzowskie wskazówki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Mało kto gotuje rosół tak, jak ja. Mam swoje sposoby
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy odwiedzam mamę często podaje mi tę zupę. Jest pyszna, zdrowa i sycąca
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

W grudniu sypię do naleśników tę przyprawę. Smakują lepiej niż w restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Bosacka z ryby po grecku robi wykwintną zupę. Nikt nie zgadnie, co do niej wlewa
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Dzisiaj podałam taki obiad. Nagle przy stole w moją stronę poleciał jeden komentarz
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

W bardzo starej książce znalazłam kultowy przepis na naleśniki z serem. Mistrzowskie wskazówki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Mało kto gotuje rosół tak, jak ja. Mam swoje sposoby
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy odwiedzam mamę często podaje mi tę zupę. Jest pyszna, zdrowa i sycąca
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

W grudniu sypię do naleśników tę przyprawę. Smakują lepiej niż w restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Bosacka z ryby po grecku robi wykwintną zupę. Nikt nie zgadnie, co do niej wlewa
Czytaj więcej >