Smutne doniesienia o cenach cukru
Cukier w Polsce jest coraz droższy. Obecnie za jego kilogram zapłacimy najwięcej od 2016 roku. Przyczyną takiej sytuacji są susze i zmniejszoną ilość surowców.
Ceny wielu produktów w ostatnim czasie poszły mocno w górę. Zdrożały napoje gazowane . Mówi się też o czekających nas podwyżkach wynikających ze wzrostu cen gazu ziemnego . Sytuacja na rynkach światowy wpływa także na wyższe koszty cukru.
Dlaczego cukier jest coraz droższy?
Jak podają eksperci, wysoki koszt cukru wynika z trwającego obecnie światowego kryzysu surowcowego. Główną jego przyczyną jest rosnąca w ostatnim czasie cena ropy naftowej, której baryłka kosztuje obecnie aż 85 dolarów.
Wzrost cen ropy wpłynął na zwiększenie popytu na biopaliwa , w tym także na pozyskiwany z trzciny cukrowej bioetanol. W efekcie mniejsze ilości tej rośliny są przeznaczane na produkcję słodzika , a tym samym mniej gotowego produktu trafia do obrotu.
Drugim powodem jest brazylijska susza, która zniszczyła dużą część upraw trzciny cukrowej. Brazylia, posiadając aż 40 procentu udziału w rynku cukrowniczym, jest największym na świecie eksporterem tego produktu. Sytuacji nie poprawiają też wysokie koszty transportu morskiego i problem braku kontenerów , z jakim obecnie borykają się branże produkcyjne.
Światowe niedobory nie wpływają aż tak mocno na sytuację w Polsce. Według prognoz Związku Producentów Cukru, w tym roku uda się wyprodukować aż 2,27 mln ton cukru, co stanowić będzie najwyższy od trzech lat wynik. Na cenę produktu rzutować jednak będzie wzrost cen nawozów i gazu.
To właśnie wyższe koszty produkcji , a nie wprowadzona jakiś czas temu podatek cukrowy, są przyczyną wzrostu cen cukru. Warto więc posłuchać rady Anny Lewandowskiej i z cukru zrezygnować . Cukier jest niezdrowy, a bez niego również można przygotować pyszne desery. Zerknijcie na nasz przepis na ten sernik i przekonajcie się sami.
Źródło zdjęcia: canva/grafvision
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: money