Smakosze.pl Produkty Smutne doniesienia o cenach cukru
canva/LukaTDB

Smutne doniesienia o cenach cukru

21 października 2021

Cukier w Polsce jest coraz droższy. Obecnie za jego kilogram zapłacimy najwięcej od 2016 roku. Przyczyną takiej sytuacji są susze i zmniejszoną ilość surowców.

Ceny wielu produktów w ostatnim czasie poszły mocno w górę. Zdrożały napoje gazowane . Mówi się też o czekających nas podwyżkach wynikających ze wzrostu cen gazu ziemnego . Sytuacja na rynkach światowy wpływa także na wyższe koszty cukru.

Dlaczego cukier jest coraz droższy?

Jak podają eksperci, wysoki koszt cukru wynika z trwającego obecnie światowego kryzysu surowcowego. Główną jego przyczyną jest rosnąca w ostatnim czasie cena ropy naftowej, której baryłka kosztuje obecnie aż 85 dolarów.

Wzrost cen ropy wpłynął na zwiększenie popytu na biopaliwa , w tym także na pozyskiwany z trzciny cukrowej bioetanol. W efekcie mniejsze ilości tej rośliny są przeznaczane na produkcję słodzika , a tym samym mniej gotowego produktu trafia do obrotu.

Drugim powodem jest brazylijska susza, która zniszczyła dużą część upraw trzciny cukrowej. Brazylia, posiadając aż 40 procentu udziału w rynku cukrowniczym, jest największym na świecie eksporterem tego produktu. Sytuacji nie poprawiają też wysokie koszty transportu morskiego i problem braku kontenerów , z jakim obecnie borykają się branże produkcyjne.

Światowe niedobory nie wpływają aż tak mocno na sytuację w Polsce. Według prognoz Związku Producentów Cukru, w tym roku uda się wyprodukować aż 2,27 mln ton cukru, co stanowić będzie najwyższy od trzech lat wynik. Na cenę produktu rzutować jednak będzie wzrost cen nawozów i gazu.

To właśnie wyższe koszty produkcji , a nie wprowadzona jakiś czas temu podatek cukrowy, są przyczyną wzrostu cen cukru. Warto więc posłuchać rady Anny Lewandowskiej i z cukru zrezygnować . Cukier jest niezdrowy, a bez niego również można przygotować pyszne desery. Zerknijcie na nasz przepis na ten sernik i przekonajcie się sami.

Brązowy cukier w opakowaniu
Brązowy cukier w opakowaniu

Źródło zdjęcia: canva/grafvision

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: money

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy