Smakosze.pl
Cukier według Anny Lewandowskiej to "trucizna"

instagram.com/annalewandowskahpba

Anna Lewandowska nakłania do wykluczenia cukru z diety

7 Marca 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Cukier jest wyjątkowo ważną częścią diety każdego człowieka - glukoza jest w końcu podstawowym paliwem mózgu. Niestety, jeśli spożywa się zbyt dużo węglowodanów, ryzykuje się otyłością, cukrzycą i innymi groźnymi chorobami. Anna Lewandowska

Cukier znajdziemy w praktycznie każdym produkcie spożywczym. W obecnych czasach producenci dodają go nawet do szynek czy gotowych dań - działa on podobnie jak sól, wzmacniając smak i sprawiając, że jedzenie wydaje się smaczniejsze. Dlatego tak ważna jest świadomość tego, co spożywamy. 

Anna Lewandowska jest znaną trenerką, która pokazuje Polakom, w jaki sposób mogą zrzucić zbędne kilogramy. Wiele Polek skorzystało z jej wiedzy z pozytywnym skutkiem, dzięki czemu ich wakacyjna forma okazała się idealna. Tym razem dietetyczka namawia, aby wykluczyć z diety cukier, który nazywa "trucizną". 

Cukier krzepi? Nie według Anny Lewandowskiej

Instagram Anny Lewandowskiej wypełniony jest motywującymi postami, które zachęcić mają jej fanów i obserwujących do ruchu, diety i wprowadzania poważnych zmian w codziennym żywieniu. Niedawno opublikowała wpis, w którym namawia do zrezygnowania ze słodyczy. 

Wyzwanie polega na odstawieniu gotowych słodkości, takich jak czekolady, bombonierki, batoniki czy pączki na 7 dni. Lewandowska gwarantuje, że po tygodniu poprawi się samopoczucie każdemu, kto spróbuje wziąć udział w jej propozycji. Przy okazji wskazuje, aby nie zapomnieć również o wysiłku fizycznym. 

Nie zapomnijcie też o treningu! Wzrost poziomu dopaminy i serotoniny następuje nie tylko po czekoladzie. Wysiłek fizyczny pobudza produkcję hormonów szczęścia i działa zwykle lepiej niż czekolada - bo dużo dłużej. Z resztą, po dobrym treningu nie będziecie chcieli przekreślać swojej ciężkiej pracy tabliczką czekolady - tłumaczy Lewandowska na swoim profilu na Instagramie, skąd pochodzi także powyższy kadr. 

Chcesz poczytać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym wyjawiamy najlepsze dodatki do jajek. W tym tekście z kolei zdradzamy przepis Magdy Gessler na zupę grzybową - lepszej prawdopodobnie nigdy nie jadłeś. 

Dlaczego warto zrezygnować z cukru?

Jak wcześniej wspomnieliśmy, nadmiar cukru jest jedną z głównych przyczyn panującej obecnie epidemii otyłości oraz cukrzycy. Obie choroby prowadzą do wielu komplikacji, takich jak wzrost ciśnienia tętniczego, rozwoju insulinooporności, miażdżycy, a także przypadłości sercowo-naczyniowych.

Cukier negatywnie wpływa na pracę układu pokarmowego, powodując zaparcia, spowolnienie metabolizmu, zaburzając naturalny stan flory bakteryjnej. Doprowadza również do rozwoju kandydozy, czyli grzybicy, która znacznie obniża odporność całego organizmu. 

Czym zamienić cukier?

Dobrym zamiennikiem tradycyjnej sacharozy jest cukier brzozowy, czyli ksylitol. Wykazuje on działanie grzybobójcze oraz antybakteryjnej, wspomaga odporność, walczy z próchnicą i ułatwia odchudzanie. Indeks glikemiczny ksylitolu wynosi jedynie 8 punktów, z kolei sacharoza ma aż 70 IG. Mimo wszystko nawet w przypadku zamiennika, warto nie spożywać jego nadmiaru - w dużych ilościach może wywoływać on biegunki. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp.pl; instagram.com/annalewandowskahpba

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Dieta

Czym różnią się borówki od wilczych jagód?

Czytaj więcej >

Dieta

Ile filiżanek kawy można pić w ciągu dnia?

Czytaj więcej >

Dieta

Jak przygotowywać czosnek, by nie tracił smaku i właściwości?

Czytaj więcej >

Dieta

Czy lepiej zamiast cukru używać miodu?

Czytaj więcej >

Dieta

Fatalne wyniki po kontrolach lodów z automatów

Czytaj więcej >

Dieta

Czy jedzenie ogórków kiszonych na pusty żołądek jest zdrowe?

Czytaj więcej >