Smakosze.pl Przepisy Najlepszy przepis na słynną soliankę
Wikipedia / Trzewik / CC BY-SA 4.0

Najlepszy przepis na słynną soliankę

22 marca 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Solianka przez wielu smakoszy jest wspominana z nostalgią. Dawniej jadało się ją o wiele częściej. Jednak współcześnie wciąż nietrudno natknąć się na osoby, które z miłą chęcią spałaszowałyby ten wyjątkowy przysmak.

Solianka zachwyci domowników

Nie da się ukryć, że solianka należy do grona potraw, które potrafią wprawić kubki smakowe w stan ekstazy. Smakołyk pochodzi z rejonów Ukrainy i Rosji, jednak w Polsce również był zyskał wielu wielbicieli .

Solianka może być przygotowana na wiele sposobów. Elementem obowiązkowym jest dodatek aromatycznych przypraw oraz śmietany . Dziś sięgniemy po przepis na zupę, która będzie obfitowała w przepyszne mięsa.

Pyszna solianka jest prosta w przygotowaniu. Nawet osoby, które przeważnie unikają kulinarnych aktywności, powinny poradzić sobie z tą recepturą. Na początku musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Lista jest dosyć długa i znajdziemy na niej same smakowite specjały .

  • 2,5 litra wody

  • 400 g wołowiny z kością

  • 400 g łopatki wieprzowej

  • 250 g boczku wędzonego

  • 250 g kiełbasy śląskiej

  • 4 marchewki

  • 3 cebule

  • 6 ząbków czosnku

  • 3 obrane pomidory

  • 6 ogórków kiszonych

  • 250 ml zalewy z ogórków kiszonych

  • 190 ml przecieru pomidorowego

  • pietruszka

  • pół selera

  • por

  • 30 g masła

  • oliwki

  • cytryna

  • sól

  • pieprz mielony

  • ziele angielskie

  • liście laurowe

  • posiekana natka pietruszki

  • kwaśna śmietana

Solianka, obok której nie sposób przejść obojętnie

Najpierw mięso umieszczamy w garnku i zalewamy zimną wodą. Wszystko wzbogacamy o przyprawy. Mieszankę gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu . Kiedy mięso trochę zmięknie, wyławiamy je z wywaru i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy je z powrotem do garnka.

(Canva.com / maxsol7)

Do zupy dodajemy pietruszkę, marchewki, pokrojony w talarki por oraz seler. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Podsmażamy je na maśle razem z rozdrobnionymi pomidorami. Ogórki ścieramy na tarce i również dodajemy je do mieszanki z cebulą. Całość uzupełniamy przecierem pomidorowym i dusimy przez 10 minut. Po tym czasie zawartość patelni przekładamy do zupy .

Boczek kroimy w kostkę, a kiełbasę na plastry. Oba składniki podsmażamy i wrzucamy do garnka. Dodajemy także oliwki i plastry cytryny. Pod koniec gotowania zupy wzbogacamy ją o sok z kiszonych ogórków i posiekaną natkę pietruszki . Po 15 minutach solianka powinna być już gotowa. Podczas serwowania nie możemy zapomnieć o dodatku kwaśnej śmietany.

Solianka bez mięsa?

Solianka może być również przygotowana w bezmięsnej odsłonie. Wówczas najpierw przygotowujemy bulion warzywny. Natomiast mięsne składniki zastępujemy grzybami, wędzonym tofu, roślinnymi kiełbaskami oraz papryką wędzoną w proszku .

Bezmięsna solianka z pewnością zaskoczy domowników, a oprócz tego będzie znacznie zdrowsza. Niedawno przedstawialiśmy przepis na wegańską odmianę żurku . Warto też sięgnąć po zupę pomidorową, w której także nie ma mięsa .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródła: Wikipedia; Prześlij Przepis; Miejscy Roślinożercy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy