Placki z kiszonej kapusty według przepisu Ewy Wachowicz
![Ewa Wachowicz i jej pyszne placki z kiszonej kapusty](https://images.iberion.media/images/1920/5_UCTC_0d_UIH_Zu_YQOVU_5nz_BW_projekt_bez_tytulu_18_1616348018_97c2459f3a.jpg)
Placki to jedna z najprostszych, a zarazem z najbardziej wdzięcznych potraw, które możemy przygotować na szybko. Smakują doskonale zarówno w słodkiej wersji, jak i we wszelkich wytrawnych wariacjach.
Placki z kiszonej kapusty mają długą tradycję i nasze babcie świetnie znały ich recepturę. Dziś ich smak przypomina nam niezawodna Ewa Wachowicz, która słynie z wielkiego szacunku do polskiej tradycji kulinarnej.
Placki inne niż wszystkie
Najbardziej popularne w Polsce są placki ziemniaczane, jednak my uwielbiamy kulinarne eksperymenty. Placki z kiszonej kapusty zaskoczą się głębią smaku oraz przyjemną fakturą. Na pewno skusisz się na dokładkę.
Z plackami z kiszonej kapusty doskonale łączy się sos pieczarkowy. Możesz zrobić go z zaledwie kilku składników. Wystarczy na patelni podgrzać pokrojone w kostkę pieczarki i cebulę, a gdy całkowicie odparuje z nich woda, dodać śmietankę 30%.
Sos do smaku możemy doprawić pieprzem, solą oraz gałką muszkatołową. Całość zajmie mniej niż 15 minut, a w połączeniu z plackami z kiszonej kapusty, da rewelacyjny efekt.
Przepis na placki z kiszonej kapusty według Ewy Wachowicz
Potrzebujesz:
300 gram kapusty kiszonej
2 jajka
szklanka mleka
odrobina soli
2 szklanki mąki
olej do smażenia
Jajka wbijamy do miski i dolewamy mleko, a następnie solimy. Do mokrych składników dorzucamy szklankę mąki i miksujemy, po chwili dodajemy kolejną szklankę i jeszcze raz dokładnie uruchamiamy mikser. Do ciasta dolewamy nieco wody, aby miały konsystencję nieco gęstszą niż na klasyczne naleśniki.
Kapustę przekładamy na sito i odciskamy nadmiar płynu. Delikatnie szatkujemy ją na mniejsze kawałki i przekładamy do ciasta, a następnie mieszamy za pomocą łyżki.
Na patelni rozgrzewamy solidną ilość oleju i gdy będzie porządnie rozgrzany, wykładamy placki. Smażymy je 2-3 minuty z każdej strony. Po zdjęciu z patelni nadmiar tłuszczu najlepiej odcisnąć na ręczniku papierowym. Gotowe placki podajemy z sosem pieczarkowym bądź gulaszem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: Ewagotuje
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/kluski1_2ce9fc7fb6.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![pomidory pod pierzynką](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_pod_pierzynka_5b7d0b2087.jpg)
![placki z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/placki_5e935674b4.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![marynowanie cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/cebula1_39ed638f95.jpg)
![Zupa z fasolki](https://images.iberion.media/images/origin/Zupa_z_fasolki_31631ca9f1.jpg)
![schabowy](https://images.iberion.media/images/origin/smazony_kotlet_d98c71b468.jpg)
![ogórki w zalewie](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_de2f9dd432.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![schab na cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/schab_d2800e626f.jpg)
![marynowana cukinia](https://images.iberion.media/images/origin/marynowana_cukinia_113c023072.jpg)
![ketchup](https://images.iberion.media/images/origin/ketchup_z_cukinii_9660106c36.jpg)
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![sernik Heni](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_4b7325471d.jpg)
![pomidory w słoiku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory1_06956e7326.jpg)
![sałatka z ogórków z gyros](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gyros_f645b2529d.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![ogórki po koreańsku](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_korea_703d720dc1.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![makaron z masą](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_0962b367fd.jpg)
![cukinia](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_20_T153807_038_c2cb5f3b91.jpg)
![SARS-COV-2 JN1](https://images.iberion.media/images/origin/COVID_19_fot_Pxhere_DALL_E_d5e75031d4.png)
![danie z pieczarek i żelatyny](https://images.iberion.media/images/origin/pieczarki_6e57a9869f.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![suche pięty](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_34_d19b63d583.jpg)
![Lanckorona](https://images.iberion.media/images/origin/lanckorona_4f0997e243.jpg)
![Misheel Jargalsaikhan](https://images.iberion.media/images/origin/Misheel_Jargalsaikhan_fot_KA_Pi_F_0e4ceaa9e1.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![kierowca PKS](https://images.iberion.media/images/origin/y_81dbdd82c8.png)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Andrzej z Plutycz](https://images.iberion.media/images/origin/Andrzej_z_Plutycz_9d20d7491a.jpg)
![NFZ a składka zdrowotna](https://images.iberion.media/images/origin/Canva_7c072182a7.png)
![Lotto](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T080401_614_7993dfdd20.png)