Ewa Wachowicz i jej pyszne placki z kiszonej kapusty
Canva.com / iko636 oraz Instagram/ Ewawachowicz

Placki z kiszonej kapusty według przepisu Ewy Wachowicz

Placki z kiszonej kapusty z miejsca pokocha cała twoja rodzina. Ewa Wachowicz to mistrzyni prostej kuchni, która od razu urzeknie każdego smakosza. My tę propozycję uwielbiamy przede wszystkim za genialny sos, który nadaje całości szlachetnego charakteru.

Placki to jedna z najprostszych, a zarazem z najbardziej wdzięcznych potraw, które możemy przygotować na szybko. Smakują doskonale zarówno w słodkiej wersji, jak i we wszelkich wytrawnych wariacjach.

Placki z kiszonej kapusty mają długą tradycję i nasze babcie świetnie znały ich recepturę. Dziś ich smak przypomina nam niezawodna Ewa Wachowicz, która słynie z wielkiego szacunku do polskiej tradycji kulinarnej.

Placki inne niż wszystkie

Najbardziej popularne w Polsce są placki ziemniaczane, jednak my uwielbiamy kulinarne eksperymenty. Placki z kiszonej kapusty zaskoczą się głębią smaku oraz przyjemną fakturą. Na pewno skusisz się na dokładkę.

Dieta po 50 roku życia, co warto do niej dołączyć?Dieta po 50 roku życia, co warto do niej dołączyć?Czytaj dalej

Z plackami z kiszonej kapusty doskonale łączy się sos pieczarkowy. Możesz zrobić go z zaledwie kilku składników. Wystarczy na patelni podgrzać pokrojone w kostkę pieczarki i cebulę, a gdy całkowicie odparuje z nich woda, dodać śmietankę 30%.

Sos do smaku możemy doprawić pieprzem, solą oraz gałką muszkatołową. Całość zajmie mniej niż 15 minut, a w połączeniu z plackami z kiszonej kapusty, da rewelacyjny efekt.

Przepis na placki z kiszonej kapusty według Ewy Wachowicz

Potrzebujesz:

  • 300 gram kapusty kiszonej
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • odrobina soli
  • 2 szklanki mąki
  • olej do smażenia

Jajka wbijamy do miski i dolewamy mleko, a następnie solimy. Do mokrych składników dorzucamy szklankę mąki i miksujemy, po chwili dodajemy kolejną szklankę i jeszcze raz dokładnie uruchamiamy mikser. Do ciasta dolewamy nieco wody, aby miały konsystencję nieco gęstszą niż na klasyczne naleśniki.

Kapustę przekładamy na sito i odciskamy nadmiar płynu. Delikatnie szatkujemy ją na mniejsze kawałki i przekładamy do ciasta, a następnie mieszamy za pomocą łyżki.

Na patelni rozgrzewamy solidną ilość oleju i gdy będzie porządnie rozgrzany, wykładamy placki. Smażymy je 2-3 minuty z każdej strony. Po zdjęciu z patelni nadmiar tłuszczu najlepiej odcisnąć na ręczniku papierowym. Gotowe placki podajemy z sosem pieczarkowym bądź gulaszem.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: Ewagotuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł