Sos chrzanowy na zimno. Najlepszy, sprawdzony przepis
Sos chrzanowy na zimno z tartego chrzanu to pomysł na wyśmienity, kremowy sos z dodatkiem majonezu, śmietany i szczypiorku. Sos chrzanowy jest pysznym dodatkiem do zimnej płyty, wędlin, pasztetów, jajek na twardo. Poznaj przepis na wyśmienity sos chrzanowy na zimno.
Sos chrzanowy na zimno z tartego chrzanu to pyszny dodatek do zimnej płyty na Wielkanoc, Boże Narodzenie, większe uroczystości i spotkania w rodzinnym gronie lub z przyjaciółmi. Sos ma bardzo ciekawy smak, z jednej strony jest dość ostry, a z drugiej skutecznie łagodzony majonezem i śmietaną.
Taki sos z pewnością przypadnie do gustu każdemu. Sos możesz również podać do pieczonej i smażonej białej kiełbasy , czy też do pasztetów wegetariańskich. Każda potrawa polana kremowym, chrzanowym sosem smakuje wyśmienicie.
Jeśli szukasz pomysłu na sos do kanapek, mięsa i dań wegetariańskich- tu poznasz przepis na sos tatarski, jest przepyszny.
Przepis na sos chrzanowy na zimno
Składniki:
-
4 łyżki majonezu
-
1,5 łyżki tartego chrzanu
-
4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
-
sól, pieprz do smaku
-
łyżka posiekanego szczypiorku
Jak zrobić sos chrzanowy na zimno?
Majonez wymieszaj z kwaśną śmietaną, tartym chrzanem i posiekanym szczypiorkiem, następnie wstaw do lodówki na 20- 30 minut , żeby składniki dobrze się połączyły.
Źródło zdjęcia: canva/jirkaejc Sos dopraw do smaku solą i pieprzem, podaj jako dodatek do zimnej płyty, deski wędlin, serów, jajek na twardo, smacznego.