Smakosze.pl
Sos ranczerski

pixabay.com

Sos ranczerski uniwersalny i pyszny

5 Maja 2021

Autor tekstu:

Marciszyn Iga

Udostępnij:

W Polsce mało popularny, w Ameryce podbił serca wielu. Sos ranczerski jest wyjątkowo uniwersalny, można dodawać go do prawie wszystkiego, od sałatek przez frytki, nachosy i pizzę po mięsa. Sos ranczerski ma jeszcze jedną zaletę, najprawdopodobniej bez problemu zrobisz go ze składników, które już masz w domu.

Czym jest i skąd pochodzi sos ranczerski?

Sos ranczerski pojawił się mniej więcej w latach 50. XX wieku, gdy amerykański hydraulik wraz z żoną stworzyli w Kalifornii gospodarstwo agroturystyczne na terenie dawnego rancho. Goszcząc przybyłych, gospodarze dodawali sos do wielu potraw, a  co więcej, mówi się że to dzięki smakowi sosu ranczerskiego ich agroturystyka zyskała na popularności, sos był pyszny. Z czasem małżeństwo zaczęło sprzedawać sos w opakowaniach na wynos, a także mieszankę składników do przyrządzenia sosu samodzielnie w domu. I tu historia się nie kończy, sos stał się tak popularny i smakował tak wielu osobom, że z czasem otworzono fabrykę pod marką Hidden Valley Ranch, która sprzedawała swoje produkty do marketów. Z czasem firma została sprzedana innemu przedsiębiorstwu, jednak sos ze słynnego przepisu wciąż jest w niej produkowany.

Sos ranczerski jak przygotować?

Mówi się, że sos ranczerski to podrasowany sos czosnkowy. Jeśli raz spróbujesz, będziesz dodawać go wszędzie i nie wrócisz już do znanego ci dotąd zwykłego, czosnkowego dodatku. Warto się przekonać!

sos ranczerski składniki:

¼ szklanki maślanki

⅓ szklanki majonezu

½ małej cebuli

½ ząbka czosnku

mała garść szczypiorku

1 łyżka natki

1 łyżka koperku

½  łyżeczki musztardy

sól, pieprz

undefined

Sos ranczerski przygotowanie:

  • Cebulę obrać i  bardzo drobno posiekać, koperek, natkę i szczypiorek umyć i również posiekać bardzo drobno

  • Do miseczki wlać maślankę, dodać majonez i musztardę

  • Dodać posiekaną natkę, koperek i szczypiorek, i czosnek przeciśnięty przez praskę, dodać sól i pieprz

  • Wszystko dokładnie wymieszać

Jeśli nie chcemy używać sosu od razu, bez problemu można przelać go do słoiczka i przechowywać w lodówce

Sos ranczerski wersja fit

Jeśli chcemy by nasz sos był mniej kaloryczny, możemy osiągnąć to, przez wyeliminowanie z niego majonezu i maślanki. W zamian można użyć zblendowane do gładkiej konsystencji avocado oraz jogurt grecki. Do sosu możemy dodać także nieco posiekanej kolendry i szpinaku. Jeśli lubimy nieco bardziej pikantne jedzenie lub chcemy by sos ranczerski stanowił naprawdę wyrazisty dodatek do delikatnej potrawy, możemy posiekać do niego bardzo drobno nieco papryczki chilli. Jeśli natomiast zależy nam mimo wszystko, by sos ranczerski w smaku faktycznie jak najbardziej przypominał oryginał, jednak przy zmienionej kaloryczności, możemy wykonać go z tego przepisu:

składniki:

⅓ jogurtu greckiego bez tłuszczu lub niskotłuszczowego

⅓ szklanki maślanki niskotłuszczowej

⅓ szklanki kwaśnej śmietany bez tłuszczu

1 łyżka posiekanego szczypiorku

1 łyżeczka posiekanej natki

1 łyżeczka posiekanego koperku

1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

sól i pieprz

przygotowanie:

  • Podobnie jak w poprzednim przepisie, zioła siekamy bardzo drobno, czosnek przeciskamy przez praskę. Następnie wszystkie składniki dodajemy do miseczki i dokładnie ze sobą mieszamy. Gotowe! 

Sałatka ziemniaczana z dodatkiem sosu ranczerskiego

Jeśli poszukujesz przepisu na gotowe danie z dodatkiem sosu ranczerskiego, możesz wypróbować sycącej sałatki ziemniaczanej.

składniki:

sos

¼ szklanki maślanki

⅓ szklanki majonezu

½ małej cebuli

½ ząbka czosnku

mała garść szczypiorku

1 łyżka natki

1 łyżka koperku

½  łyżeczki musztardy

sól, pieprz

undefined

sałatka

5 ziemniaków średniej wielkości

½ cebuli czerwonej

1 puszka groszku

4 średnie ogórki korniszone

undefined

Sałatka ziemniaczana z sosem ranczerskim przygotowanie:

  • Ziemniaki umyć, obrać i ugotować. Po ugotowaniu odstawić do wystudzenia, a następnie pokroić w kostkę.

  • Czerwoną cebulę obrać, odkroić połówkę i pokroić ją na cienkie plasterki

  • Korniszony pokroić w kostkę

  • Do miski dodać pokrojone ziemniaki, czerwoną cebulę, korniszony i odsączony groszek z puszki.

  • Osobno w miseczce przygotować sos ranczerski, drobno siekając zioła i łącząc ze sobą wszystkie składniki.

  • Zmieszać składniki sałatki z sosem i gotowe!

undefined

Marciszyn IgaAutor

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Przepis Kuronia na cudowne kotlety mielone z pieczarkami

Czytaj więcej >
Ciasto drożdżowe

Przepisy

Przepis na puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe

Czytaj więcej >
Grochówka od Kuronia

Przepisy

Sycąca i rozgrzewająca grochówka od Jakuba Kuronia

Czytaj więcej >
schabowy na patelni

Przepisy

Soczyste kotlety schabowe w maślankowej panierce

Czytaj więcej >
Sałatka z ogórków kiszonych

Przepisy

Fantastyczna surówka z ogórków kiszonych, cebuli i musztardy

Czytaj więcej >
Kawa z lodami

Przepisy

Idealny poobiedni deser – kawa z lodami

Czytaj więcej >