Smakosze.pl Przepisy Sposób na te naleśniki mam od znajomej kucharki. Wciąż się waham, czy bardziej smakuje mi ciasto, czy farsz
Fot. YouTube/Enfes Yemek Tarifleri

Sposób na te naleśniki mam od znajomej kucharki. Wciąż się waham, czy bardziej smakuje mi ciasto, czy farsz

2 kwietnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Znudziły ci się klasyczne naleśniki? Koniecznie wypróbuj te z przepisu zawodowej kucharki. Niecodzienne ciasto oraz farsz rozpływają się w ustach. Przygotowuj się na to, że domownicy będą prosili o dokładkę.

Przepis na naleśniki od kucharki

Niedawno moja znajoma kucharka zdradziła mi przepis na niezwykłe naleśniki. Doskonałe jest nie tylko ciasto , ale też wytrawne nadzienie. Ja wciąż nie wiem, co z tej potrawy smakuje mi bardziej.

Poznaj przepis i koniecznie zrób je we własnym domu. Zachwycą każdego smakosza. Potrzebnych składników jest niewiele, a ich koszt nie przewyższa kilkunastu złotych. Zresztą spójrz na listę poniżej i przekonaj się sama.

farsz.jpg
Fot. YouTube/Enfes Yemek Tarifleri
Rodzina cały czas prosi mnie o to ciasto. Już wiem, co podam w oktawie Wielkanocy

Co będzie ci potrzebne?

Jak wspomniałem na początku potrzebnych składników, nie ma zbyt wiele. Spójrz na poniższą listę i sprawdź, czy masz wszystkie potrzebne produkty. Podobny przepis znajduje się na kanale Enfes Yemek Tarifleri , skąd pochodzą zdjęcie umieszczone w tym artykule.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 10 g cukru
  • 8 g soli
  • 300 ml wody
  • 50 serka śmietankowego
  • 150 g twarogu
  • 50 g masła
  • 2 ząbki czosnku

Przepis na naleśniki

Do miski wlej wodę. Wsyp cukier, sól oraz mąkę. Składniki wymieszaj  na jednolite i gładkie ciasto . Do osobnego naczynia przełóż twaróg, serek śmietankowy, miękkie masło oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku . Wymieszaj składniki, tworząc z nich jednolite nadzienie.

Ciasto podziel na 12 kawałków. Z każdej z nich uformuj kulkę, a następnie rozpłaszcz je i rozwałkuj na cienki placek. Nałóż na nie odrobinę farszu i rozsmaruj. Złóż go na pół na kształt dużego pieroga. Starannie sklej krawędzie.

Tak przygotowane naleśniki ułóż na suchej patelni i smaż z dwóch stron do zarumienienia i delikatnego wyrośnięcia. Gotowe naleśniki posmaruj masłem. Na koniec złóż je na pół i podawaj domownikom. Sprawdź, po czym rozpoznać świeżość zakwasu oraz zobacz, jak ugotować kiełbasę .

skłądanie naleśnika.jpg
Fot. YouTube/Enfes Yemek Tarifleri
Kroję ogórki kiszone i mieszam je z tymi składnikami. Ta banalna surówka smakuje lepiej, niż w restauracji
Nigdy nie wyrzucam resztek wędlin ze świąt. Tego genialnego sposobu nauczyłem się w Szwecji
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy