Sposób na te naleśniki mam od znajomej kucharki. Wciąż się waham, czy bardziej smakuje mi ciasto, czy farsz
Znudziły ci się klasyczne naleśniki? Koniecznie wypróbuj te z przepisu zawodowej kucharki. Niecodzienne ciasto oraz farsz rozpływają się w ustach. Przygotowuj się na to, że domownicy będą prosili o dokładkę.
Przepis na naleśniki od kucharki
Niedawno moja znajoma kucharka zdradziła mi przepis na niezwykłe naleśniki. Doskonałe jest nie tylko ciasto , ale też wytrawne nadzienie. Ja wciąż nie wiem, co z tej potrawy smakuje mi bardziej.
Poznaj przepis i koniecznie zrób je we własnym domu. Zachwycą każdego smakosza. Potrzebnych składników jest niewiele, a ich koszt nie przewyższa kilkunastu złotych. Zresztą spójrz na listę poniżej i przekonaj się sama.
Co będzie ci potrzebne?
Jak wspomniałem na początku potrzebnych składników, nie ma zbyt wiele. Spójrz na poniższą listę i sprawdź, czy masz wszystkie potrzebne produkty. Podobny przepis znajduje się na kanale Enfes Yemek Tarifleri , skąd pochodzą zdjęcie umieszczone w tym artykule.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 10 g cukru
- 8 g soli
- 300 ml wody
- 50 serka śmietankowego
- 150 g twarogu
- 50 g masła
- 2 ząbki czosnku
Przepis na naleśniki
Do miski wlej wodę. Wsyp cukier, sól oraz mąkę. Składniki wymieszaj na jednolite i gładkie ciasto . Do osobnego naczynia przełóż twaróg, serek śmietankowy, miękkie masło oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku . Wymieszaj składniki, tworząc z nich jednolite nadzienie.
Ciasto podziel na 12 kawałków. Z każdej z nich uformuj kulkę, a następnie rozpłaszcz je i rozwałkuj na cienki placek. Nałóż na nie odrobinę farszu i rozsmaruj. Złóż go na pół na kształt dużego pieroga. Starannie sklej krawędzie.
Tak przygotowane naleśniki ułóż na suchej patelni i smaż z dwóch stron do zarumienienia i delikatnego wyrośnięcia. Gotowe naleśniki posmaruj masłem. Na koniec złóż je na pół i podawaj domownikom. Sprawdź, po czym rozpoznać świeżość zakwasu oraz zobacz, jak ugotować kiełbasę .