Czy kupny zakwas w butelce może się zepsuć? Większość osób nie wie, na co zwrócić uwagę
Dobry zakwas to podstawa każdego żurku. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę, że nawet ten kupny jest podatny na zepsucie. Dowiedz się, dlaczego tak się dzieje i poznaj sposób na rozpoznanie produktu, który nie nadaje się do spożycia. Poniżej znajdziesz wszelkie informacje na ten temat.
Zakwas to podstawa każdego żurku
Nie od dziś wiadomo, że dobry żurek musi być zrobiony na zakwasie. Jedni decydują się zrobić go sami, drudzy stawiają na ten kupny w butelkach. O ile w przypadku tego pierwszego sposobu trzeba liczyć się z tym, że może się on zepsuć, o tyle w przypadku tego kupnego nie jest to już to takie oczywiste.
Zupa ugotowana z zepsutego zakwasu będzie niesmaczna i może przynieść szkodliwe dla organizmu konsekwencje. Z dalszej części artykułu dowiesz się, dlaczego zakwas może się zepsuć oraz jak go rozpoznać.
Ile jajek dziennie można zjeść ? Znany lekarz podał konkretną liczbęCzy zakwas może się popsuć?
Zakwas na żurek to produkt, który sam pochodzi z procesu zepsucia, ponieważ powstaje on z kiszenia, czyli fermentacji. Niestety nie jest przez to chroniony i sam może ulec zepsuciu. W tym momencie ze zdziwieniem zadajesz sobie pytanie, ale jak to?
Niestety jest to produkt spożywczy jak każdy inny i pomimo odpowiedniego zabezpieczenia jest podatny na zepsucie. Dlatego zawsze sprawdzaj go przed zrobieniem z niego zupy. O tym, jak to zrobić, dowiesz się z dalszej części.
Jak rozpoznać zepsuty zakwas?
Jedną z podstawowych metod sprawdzenia, czy zakwas nadaje się do spożycia, jest jego powąchanie. Zepsuty wydaje nieprzyjemny zapach, ten dobry powinien być lekko kwaskowy, przypominający zapach ogórków.
Druga metoda opiera się na dokładnym obejrzeniu szyjki butelki. W miejscu zetknięcie się zakwasu z powietrzem nie powinna pojawić się pleśń ani żaden inny nalot. Jeżeli taki się pojawia, to znaczy, że zakwas jest zepsuty.
Pamiętaj także, że jeżeli zakwas gazuje, to oznacza, że nadaje się do spożycia. Jest to normalna cecha kiszonego produktu. Zawsze przed użyciem zakwasu sprawdź, go wyżej wymienionymi metodami. Sprawdź, jak wykorzystać kości z kurczaka oraz poznaj patent Strzelczyka na faszerowane jajka.