Smakosze.pl Przepisy Starła ser, wrzuciła do miski i zrobiła farsz. Pierogi od Wachowicz to hit nad hitami
Fot. Instagram/ewawachowicz; Shutterstock/Iuliia Pilipeichenko

Starła ser, wrzuciła do miski i zrobiła farsz. Pierogi od Wachowicz to hit nad hitami

24 sierpnia 2024

Lubisz pierogi? Jeśli nie potrafisz odmówić sobie kolejnej porcji, to zerknij na ten przepis. Pierogi z serem od Ewy Wachowicz są obłędnie smaczne. Już dawno stały się hitem, który warto poznać.

Pierogi pełne serów z przepisu Ewy Wachowicz

Pierogi są niezwykle lubiane i popularne. Dają ogrom kulinarnych możliwości . Można je przygotować z mięsem, kapustą i grzybami, czy zrobić pierogi ruskie. Oprócz tego można zrobić farsz pełen owoców lub warzyw. Jednak my polecamy wyjątkowe pierogi od Ewy Wachowicz.

Znana restauratorka robi je z serem . Do przygotowania farszu używa sera ricotta i parmezanu. Do tego świeże listki bazylii i znakomite danie niebawem jest gotowe . Takie pierogi z serem wychodzą pysznie. Dlatego polecamy przepis od Ewy Wachowicz. Znajdziesz go poniżej.

pierogi
Fot. Canva/Ana-O
Te urządzenia w kuchni pożerają prąd jak szalone. Wychodząc z domu, odłącz je z kontaktu

Jak zrobić pierogi z serem z przepisu Ewy Wachowicz?

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka wrzątku
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oliwy

Składniki na farsz:

  • ¼ kg serka ricotta
  • 1 szklanka tartego parmezanu
  • świeża bazylia
  • 1 żółtko
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie pierogów zacznij od przesiania mąki na talerz i wlania wrzątku, czyli zaparzenia. Delikatnie wymieszaj nożem i wbij jajko . Znów wymieszaj nożem, posól i wlej oliwę. Ponownie połącz produkty i wyrabiaj ciasto rękami. Potem gotowe ciasto przykryj miską i odstaw na 20 minut.

W tym czasie zajmij się farszem. Serek ricotta przełóż do miski. Wsyp starty parmezan i porwane listki bazylii. Dołóż żółtko, wsyp sól i pieprz . Składniki dokładnie wymieszaj. Wróć do ciasta na pierogi. Rozwałkuj je i wykrój krążki. Na środek każdego krążka nałóż farsz, złóż na pół i zlep brzegi pierogów.

Pierogi Ewy Wachowicz

Pierogi gotuj partiami w osolonym wrzątku bez przykrycia. Minutę po wypłynięciu na powierzchnię, wyjmij i zahartuj w zimnej wodzie . Odcedzaj na sicie i podawaj polane masłem. Pierogi z serem od Ewy Wachowicz wychodzą pyszne i delikatne.

Są też aromatyczne dzięki dodatkowi bazylii i mieszance serów. Dlatego koniecznie wypróbuj przepis znanej restauratorki na to wyborne danie. Zrobisz je w prosty sposób i zjesz z przyjemnością . Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić tani obiad z parówek od Tomasza Strzelczyka. Polecaliśmy przepis na smaczną zupę z cukinii.

pierogi
Fot. Canva/arfo

Źródło: ewawachowicz.pl

Kuchnia Brata Alberta apeluje o pomoc. „Wiemy, że nie pozostajecie obojętni na los tych osób"
Ten deser w pucharkach jest 100 razy lepszy, niż ciasto. Zachwyca malinowym smakiem i nie wymaga pieczenia
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy