Ten deser w pucharkach jest 100 razy lepszy, niż ciasto. Zachwyca malinowym smakiem i nie wymaga pieczenia
Oto ekspresowy przepis na deser owocowy. Przygotowany z łatwo dostępnych składników, jest świetną alternatywą dla praco- i czasochłonnych ciast. Jest za to równie, a może nawet bardziej efektowny. Po sobotnim obiedzie nie ma niczego lepszego.
Deser owocowy czyli malinowa chmurka w pucharkach bez pieczenia
Deser ten przygotowujemy w oparciu o gotowce. Używamy więc kupnych biszkoptów jako spodu i gotowej galaretki. W zasadzie można by go jeszcze przyspieszyć, posługując się bitą śmietaną z puszki. Tę jednak lepiej przygotować samemu, by być pewnym składników. Wersja z mascarpone sprawdza się tu doskonale.
W naszym przepisie przygotowujemy deser z malinami. Sprawdzi się jednak oczywiście z każdymi dostępnymi owocami, a nawet z mrożonymi. Trzeba tylko odpowiednio dobrać smak galaretki i gotowe. Koniecznie sprawdź przepis na malinową chmurkę w pucharkach bez pieczenia.
Jutro jedna z ostatnich niedziel handlowych. Na kolejną przyjdzie nam sporo poczekaćSzybki deser bez pieczenia- malinowa chmurka w pucharkach
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Smacznie na talerzu. Autorka pokazuje tam sposób na ciekawą postać deseru. Galaretkę na granicy stężenia nakłada do pucharków rękawem cukierniczym. Oczywiście tyle zachodu nie jest konieczne i wystarczy zalać owoce łyżką.
Składniki
- 1 opakowanie biszkoptów
- 150 g malin (lub innych owoców)
- 2 galaretki malinowe
- 350 g mascarpone
- 200 ml śmietanki 30%
- 2-3 łyżki cukru pudru
- Garść płatków migdałowych
Deser z malinami- szybki sposób na chmurkę w pucharkach bez pieczenia
W 500 ml wrzątku rozpuszczamy galaretkę. Biszkopty kruszymy dość drobno (ale nie na piasek) i wykładamy nimi pucharki do ⅓ wysokości. Na nie nakładamy umyte maliny pojedynczą warstwą.
Owoce przykrywamy tężejącą galaretką. Nie powinna być zbyt rzadka, bo zmiesza się z biszkoptami i zaburzy strukturę deseru. Warstwę galaretki lekko wyrównujemy, całość odstawiamy.
W robocie kuchennymi miksujemy mascarpone, by je napowietrzyć, stopniowo dodając kremówkę i cukier puder. Można dodać do smaku trochę aromatu waniliowego. Ubijamy całość na sztywną masę.
Na suchej patelni prażymy płatki migdałowe. Krem mascarpone nakładamy na galaretkę rękawem cukierniczym i posypujemy zbrązowionymi plasterkami migdałów. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie malinowa chmurka w pucharkach bez pieczenia jest gotowa do podania.
Wypróbuj też przepisy na placuszki bananowe i rosół według Ani Bardowskiej.