Smakosze.pl Przepisy Stary rodzinny przepis na zupę z dyni
canva/Igor Ploskin

Stary rodzinny przepis na zupę z dyni

31 października 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jeśli masz w domu dynię, a nie masz pomysłu na zupę, wszystko dobrze się składa. Podajemy staropolski przepis na zupę z dyni. Nie ma przy niej dużo pracy, wystarczy tylko obrać i pokroić dynię. Potem ugotować ją w bulionie z przyprawami, zmiksować i gotowe. Ta zupa jest bardzo smaczna i zdrowa, a robi się właściwie sama.

Z dyni najlepiej jest przygotować zupę-krem. Można też oczywiście dodać kawałki dyni np. do zupy jarzynowej, jednak zwykle dość szybko się w niej rozpadną. No cóż, taka jest dynia.

Jednak teraz, w pełni sezonu na dynię, rzeczywiście warto sięgnąć po to warzywo. rodChociażby dla przełamania kuchennej nudy, ale też z myślą o swoim zdrowiu.

Na zupę najlepsza będzie dynia piżmowa, hokkaido i muszkatołowa. Mają one najbardziej mięsisty i wyraźny w smaku miąższ.

Rodzinny przepis na zupę z dyni

Składniki:

  • ok. 1,5 kg miąższu dyni

  • 1 l bulionu, najlepiej warzywnego, ale może też być drobiowy

  • słodka, mielona papryka

  • gałka muszkatołowa

  • trochę cukru waniliowego lub esencji waniliowej

  • sól, pieprz, cukier do smaku

  • 100 ml śmietanki kremówki

Przygotowanie zupy z dyni

Oczyszczony miąższ dyni pokój w sporą kostkę, wsyp do garnka. Zalej bulionem, całość zagotuj. Gotuj na średnim ogniu do czasu, aż dynia będzie miękka.

Zupę zmiksuj, ponownie podgrzej, dopraw do smaku papryką, gałką muszkatołową, cukrem waniliowym, solą, pieprzem i cukrem.

Do zupy wlej mleczko kokosowe lub śmietankę, wymieszaj. Zupę podawaj z drobnym makaronem, grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na dyniowe przysmaki. Zobacz, jak przygotować surówkę z dodatkiem dyni , a także proste ciasto dyniowe .

pokrojona dynia
pokrojona dynia

Źródło zdjęcia: canva/voltan1

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy