Strzelczyk robi rolady z mięsa, o którym nikt by nie pomyślał. Obiad na medal
Tomasz Strzelczyk po raz kolejny udowodnił, że jego przepisy na obiad to strzał w dziesiątkę. Tym razem przypominamy sposób kucharza na rolady mięsne. Robi się je nieco inaczej niż te tradycyjne, ale są jeszcze smaczniejsze. Wypróbuj jego sposób, a danie będziesz przygotowywać bardzo często.
Rolady Strzelczyka polecają się na obiad
Tomasz Strzelczyk po udziale w programie MasterchChef rozpoczął własną kulinarną karierę. Kilka lat temu założyć kanał na platformie YouTube, gdzie dzieli się autorskimi p rzepisami na smaczne dania. Strzelczyk jest także autorem kilku książek kucharskich, które cieszą się uznaniem kucharek i kucharzy.
Zajrzeliśmy na kanał słynnego kucharza i odkryliśmy znakomity przepis na danie obiadowe. Autor pokazuje w nim sposób na rewelacyjne rolady mięsne. Wyglądają, a nawet smakują nieco inaczej niż te dobrze wszystkim znane i właśnie dlatego warto spróbować zrobić je samemu. Tajniki przysmaku poznasz w dalszej części tekstu.
Rolady mięsne z kilku produktów
Rolady z przepisu Strzelczyka są o tyle nietypowe, że powstają z mięsa mielonego. Ten składnik może zaskakiwać, bo danie zazwyczaj powstaje z plastra mięsa, którym zawijany jest znajdujące się w środku farsz. W tym wypadku jest inaczej, ale mimo wszystko warto wypróbować sposób.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Oprócz mięsa potrzebne będą składniki na farsz, który składa się z boczku, ogórków kiszonych i cebuli. Potrzebne będą także inne składniki. Umieściliśmy je wraz z proporcjami na liście poniżej.
Składniki:
- 1 kg mięsa wieprzowego
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka pieprzu
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki musztardy
- 300 g wędzonego parzonego boczku
- szczypta czerwonego pieprzu
- szczypta cukru
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- 5 ogórków kiszonych
- 500 ml bulionu
- garść suszonych grzybów
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- mąka
- olej
Przepis Strzelczyka na rolady z mięsa mielonego
Mięso zmiel razem z jedną cebulą i ząbkami czosnku w maszynce. Składniki przełóż do miski i przypraw je solą, pieprzem. Dodaj jajko, bułkę tartą i musztardę. Całość dokładnie wymieszaj, aby składniki połączyły się ze sobą.
Boczek pokrój w małą kostkę. Podsmaż go na rozgrzanej patelni wraz z pokrojoną w kostkę cebulą . Składniki przypraw czerwonym pieprzem i cukrem. Kiedy warzywo zmięknie wsyp majeranek i wymieszaj. Podsmażone składniki przełóż do miski.
Ogórki pokrój w kostkę i dodaj je do miski. Całość dokładnie wymieszaj. Z masy mielonego mięsa uformuj kulki, a następnie rozpłaszcz je i wykonaj wgłębienie. W środek nałóż łyżkę farszu i sklej roladkę. Każdą z nich obtocz w mące.
Na patelni rozgrzej olej i ułóż na nich roladki z mięsa mielonego. Smaż je z każdej strony, do momentu zarumienienia. Wtedy wlej bulion, dodaj suszone grzyby, a całość dopraw pieprzem, solą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Zmniejsz ogień i duś roladki pod przykryciem przez około 40 minut. Gotowe podawaj na obiad w towarzystwie ziemniaków i dobrej surówki.
Sprawdź także przepis na bigos staropolski oraz wypróbuj przepis Gessler na gołąbki .
Źródło: YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA