Smakosze.pl Przepisy Strzelczyk robi rolady z mięsa, o którym nikt by nie pomyślał. Obiad na medal
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Strzelczyk robi rolady z mięsa, o którym nikt by nie pomyślał. Obiad na medal

30 stycznia 2025
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Tomasz Strzelczyk po raz kolejny udowodnił, że jego przepisy na obiad to strzał w dziesiątkę. Tym razem przypominamy sposób kucharza na rolady mięsne. Robi się je nieco inaczej niż te tradycyjne, ale są jeszcze smaczniejsze. Wypróbuj jego sposób, a danie będziesz przygotowywać bardzo często.

Rolady Strzelczyka polecają się na obiad

Tomasz Strzelczyk po udziale w programie MasterchChef rozpoczął własną kulinarną karierę. Kilka lat temu założyć kanał na platformie YouTube, gdzie dzieli się autorskimi p rzepisami na smaczne dania. Strzelczyk jest także autorem kilku książek kucharskich, które cieszą się uznaniem kucharek i kucharzy.

Zajrzeliśmy na kanał słynnego kucharza i odkryliśmy znakomity przepis na danie obiadowe. Autor pokazuje w nim sposób na rewelacyjne rolady mięsne. Wyglądają, a nawet smakują nieco inaczej niż te dobrze wszystkim znane i właśnie dlatego warto spróbować zrobić je samemu. Tajniki przysmaku poznasz w dalszej części tekstu.

farsz do roladek.jpg
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Zrobiłam na próbę bigos staropolski od Heni. W życiu lepszego nie jadłam

Rolady mięsne z kilku produktów

Rolady z przepisu Strzelczyka są o tyle nietypowe, że powstają z mięsa mielonego. Ten składnik może zaskakiwać, bo danie zazwyczaj powstaje z plastra mięsa, którym zawijany jest znajdujące się w środku farsz. W tym wypadku jest inaczej, ale mimo wszystko warto wypróbować sposób.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Oprócz mięsa potrzebne będą składniki na farsz, który składa się z boczku, ogórków kiszonych i cebuli. Potrzebne będą także inne składniki. Umieściliśmy je wraz z proporcjami na liście poniżej.

Składniki:

  • 1 kg mięsa wieprzowego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka pieprzu
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki musztardy
  • 300 g wędzonego parzonego boczku
  • szczypta czerwonego pieprzu
  • szczypta cukru
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 5 ogórków kiszonych
  • 500 ml bulionu
  • garść suszonych grzybów
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • mąka
  • olej
smażenie.jpg
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Przepis Strzelczyka na rolady z mięsa mielonego

Mięso zmiel razem z jedną cebulą i ząbkami czosnku w maszynce. Składniki przełóż do miski i przypraw je solą, pieprzem. Dodaj jajko, bułkę tartą i musztardę. Całość dokładnie wymieszaj, aby składniki połączyły się ze sobą.

Boczek pokrój w małą kostkę. Podsmaż go na rozgrzanej patelni wraz z pokrojoną w kostkę cebulą . Składniki przypraw czerwonym pieprzem i cukrem. Kiedy warzywo zmięknie wsyp majeranek i wymieszaj. Podsmażone składniki przełóż do miski.

Ogórki pokrój w kostkę i dodaj je do miski. Całość dokładnie wymieszaj. Z masy mielonego mięsa uformuj kulki, a następnie rozpłaszcz je i wykonaj wgłębienie. W środek nałóż łyżkę farszu i sklej roladkę. Każdą z nich obtocz w mące.

Na patelni rozgrzej olej i ułóż na nich roladki z mięsa mielonego. Smaż je z każdej strony, do momentu zarumienienia. Wtedy wlej bulion, dodaj suszone grzyby, a całość dopraw pieprzem, solą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Zmniejsz ogień i duś roladki pod przykryciem przez około 40 minut. Gotowe podawaj na obiad w towarzystwie ziemniaków i dobrej surówki.

Sprawdź także przepis na bigos staropolski oraz wypróbuj przepis Gessler na gołąbki .

rolady Strzelczyka.jpg
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Źródło: YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Hitowe gołąbki przepisu Magdy Gessler. Sekret tkwi w aromatycznym farszu
Uwielbiany produkt za 1 zł w Biedronce. Trzeba się spieszyć, promocja kończy się dzisiaj
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy