Smakosze.pl Przepisy Strzelczyk wziął czerwoną kapustę i pokazał na co go stać. Ta surówka jest lepsza niż z restauracji
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZ FARTUCHA

Strzelczyk wziął czerwoną kapustę i pokazał na co go stać. Ta surówka jest lepsza niż z restauracji

25 listopada 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Kucharz Tomasz Strzelczyk pokazał swój przepis na surówkę z czerwonej kapusty. Połączenie kilku prostych składników w jego wykonaniu gwarantuje obłędny smak, a obiad będzie prawdziwą ucztą. Sposób jest prosty i taki dodatek do obiadu możesz zrobić nawet dzisiaj, bo przygotowanie zajmuje tylko kilka minut.

Surówka lepsza niż restauracji

O tym, że surówka do obiadu jest ważna, wiadomo nie od dziś. Jakiś czas temu swoim przepisem na ten dodatek podzielił się Tomasz Strzelczyk. Kucharz jest cenionym autorem kilku książek kucharskich, a także prowadzącym kanał na platformie YouTube. To właśnie tam pokazał, jak zrobić surówkę czerwonej kapusty.

Choć jest ona dobrze znana wszystkim domowym kucharkom i kucharzom, warto poświęcić chwile uwagi i poznać sposób Strzelczyka. Przygotowana według jego rad surówka nie ma sobie równych i jej smak napewno docenią domownicy.

krojenie kapusty.jpg
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZ FARTUCHA
Pokrój jabłka i zawiń w ciasto francuskie. Jabłecznik i szarlotka mogą się schować

Z czego składa się surówka?

Surówka z przepisu Strzelczyka składa się przede wszystkim z czerwonej kapusty, jabłka oraz pora. Smak tych składników podkreśli autorski sos kucharza oraz przyprawy. Potrzebnych produktów nie ma zbyt wiele, więc na dodatek obiadowy nie wydasz wiele. Wszystkie składniki poznasz, sprawdzając poniższą listę. Trzymaj się podanych tam proporcji, a surówka każdego zachwyci smakiem.

Składniki:

  • 300 g czerwonej kapusty
  • 1 por
  • 2 jabłka
  • 1 marchew
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka miodu
  • pieprz
  • sól

Surówka z czerwonej kapusty – przepis

Kapustę obierz z zewnętrznych liści, następnie ją umyj i posiekaj w drobne paski. Przełóż ją do miski, obsyp solą i pozostaw na chwilę. Pora dokładnie umyj, przekrój na pół i drobno posiekaj. Marchew obierz, umyj i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Oba warzywa przełóż do miski i kapustą.

Wsyp także umyte i pokrojone w cienkie słupki jabłka. Do małej miski przełóż majonez, jogurt, miód i wlej sok z cytryny. Wsyp odrobinę soli i pieprzu. Składniki wymieszaj na jednolity sos. Przełóż go do miski z warzywami i wymieszaj. Kiedy składniki się ze sobą połączą, surówka jest gotowa.

Sprawdź także, za co Książulo przeprosił fanów oraz dowiedz się, jakich owoców unikać .

sos.jpg
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZ FARTUCHA
Najgorsze owoce, jakie możesz kupić. Podnoszą cholesterol i prowadzą do nadwagi
Książulo przeprosił swoich widzów. Powód nie mieści się w głowie
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy