Smakosze.pl Przepisy Strzelczyk wziął ziemniaki i poupychał w słoikach. Ten patent to prawdziwa rewelacja
fot. youtube.com/oddaszfartucha

Strzelczyk wziął ziemniaki i poupychał w słoikach. Ten patent to prawdziwa rewelacja

5 czerwca 2024

„Do grilla, i nie tylko” – tak Tomasz Strzelczyk zachwala swój nowy przepis. Przygotowuje coś w rodzaju sałatki ziemniaczanej, ale o tyle ciekawej, że ziemniaki są w niej jedynym składnikiem. Warto wypróbować tę ciekawą potrawę.

Ziemniaki marynowane

Ziemniaki są w naszej kuchni zakorzenione tak głęboko, że trudno ją sobie wyobrazić bez nich. To niezwykle ciekawe, kiedy zwrócimy uwagę na stosunkowo ograniczoną paletę sposobów , w jakie je przygotowujemy. Nawet marynowane kartofle wzbudzają pewne zdziwienie.

A jednak, Tomasz Strzelczyk – uwielbiany kucharz z youtube'a – pokazuje, że to świetny pomysł na dodatek do dań. Rzeczywiście, sprawdzi się zwłaszcza w sezonie grillowym , kiedy często jadamy na świeżym powietrzu i w cenie są wszystkie rozwiązania, które oszczędzą nam stania przy garnkach.

siekanie cebuli
fot. youtube.com/oddaszfartucha
Pojechał kupić pierogi w barze, nagle zatrzymała go Policja. Powód nie mieści się w głowie

Ziemniaki w ziołach

Marynata według przepisu Strzelczyka jest słodko-kwaśna i bardzo ziołowa . Należy przygotować ją na kilka godzin, a nawet dzień przed podaniem. Ziemniaki podawane na zimno będą świetnym towarzyszem grillowych uczt.

Składniki

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 200 ml oleju
  • 120 ml octu jabłkowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 2 łyżki miodu
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 pęczek koperku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • Sól, pieprz

Sałatka z młodych ziemniaków

Ziemniaki gotujemy w nieosolonej wodzie , aż będą miękkie, ale nie będą się rozpadać. Odstawiamy do przestudzenia.

W misce łączymy składniki: mieszamy ze sobą płyny , dodając ok. 100-200 ml wody. Cebulę kroimy w drobną kostkę, chili, czosnek, pietruszkę i koperek siekamy. Przyprawiamy solą (1 płaska łyżka) i pieprzem.

Ziemniaki delikatnie układamy w dużym słoiku, krojąc je na połówki, jeśli są duże . Słoik zalewamy marynatą. Jeśli jest jej za mało, uzupełniamy wodą i octem.

Ziemniaki odstawiamy do lodówki na noc . Po wyjęciu cedzimy i podajemy na zimno.

Wypróbuj też przepisy na kotlety mielone z kalafiorem i zapiekane ziemniaki z kiełbasą .

Strzelczyk degustuje ziemniaki
fot. youtube.com/oddaszfartucha
Zetrzyj na tarce i dodaj do masy na mielone. Kotlety nigdy nie były tak dobre, musisz spróbować
Gotuję kaszę gryczaną i mieszam z kilkoma składnikami. Po chwili mam pyszny obiad
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy