Smakosze.pl Przepisy Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej
Pixabay /allybally4b

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej

1 marca 2021
Autor tekstu: Monika Dec

Czekając na pierwsze nowalijki, sięgnijmy po kapustę pekińską . Mało kto wie, że należy ona do jednych z najzdrowszych warzyw. Dlaczego warto ją jeść?

Zalety kapusty pekińskiej

Niedoceniana kapusta pekińska ma ogrom cennych właściwości. Po pierwsze warzywo posiada działania antybakteryjne i przeciwzapalne . Dodatkowo jak podaje portal Poradnik Zdrowie, jej spożywanie zmniejsza ryzyko chorób serca .

Warzywo z powodzeniem mogą spożywać osoby, które znajdują się na diecie. Powód? Zawiera ono niewiele kalorii - w jej 100 gramach znajduje się jedynie 40 kcal .

Kapusta pekińska jest również cennych źródłem odpowiadającej za podnoszenie naszej odporności witaminy C . Znajdziemy w niej również żelazo oraz szczególnie ważny dla kobiet w ciąży - kwas foliowy .

W jaki sposób wykorzystać w kuchni kapustę pekińską? Na początek warto zacząć od pysznej surówki, która z pewnością urozmaici nasz obiad!

Pyszna surówka z kapusty pekińskiej - przepis

Składniki:

  • 1 główka kapusty pekińskiej

  • 1 marchewka

  • 1 jabłko

  • 0,5 selera

  • 1 cytryna

  • 3 łyżki oliwy

  • cukier sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Na początek przygotuj sos . Wyciśnij sok z cytryny, dodaj cukier, sól i pieprz do smaku, a następnie wlej oliwę i zmiksuj ze sobą wszystkie składniki. Następnie zajmij się przygotowaniem warzyw . Poszatkuj kapustę pekińską, a obraną marchew, selera i jabłko pokrój na tzw. zapałkę.

W dużej misce połącz kapustę z pozostałymi warzywami i zalej przygotowanym wcześniej sosem. Odstaw surówkę na godzinę do lodówki . Danie będzie pasować zarówno do dań mięsnych, jak i wegańskich.

Szukasz innych pomysłów na pyszne surówki? Polecamy rewelacyjny przepis na surówkę z białej kapusty oraz z marchewki i chrzanu .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: poradnik zdrowie/ żywienie.abczdrowie.pl/ beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy