Smakosze.pl Przepisy Świąteczny sernik z rodzynkami. Puszysty i delikatny deser
canva/manyakotic

Świąteczny sernik z rodzynkami. Puszysty i delikatny deser

22 grudnia 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jeśli lubicie sernik, zdradzimy wam przepis na najszybszy z możliwych. Dzięki temu nawet jeśli dysponujecie małą ilością czasu, własnoręcznie przygotujecie na święta sernik z rodzynkami. Ten puszysty i delikatny deser z pewnością spotka się z uznaniem waszych najbliższych. Naprawdę warto go upiec.

Przepisów na sernik jest naprawdę dużo. Niektóre przewidują jego pieczenie na kruchym cieście. Inne są czystą masą serową. No może tak jak nasz, masą serową z dodatkiem rodzynek. Gdy polejecie ten delikatny deser polewą czekoladową, zamieni się w niezwykle apetyczny łakoć.

Świąteczny sernik z rodzynkami. Puszysty i delikatny deser

Składniki:

  • 10 dag rodzynek

  • 4 jajka

  • 1 szklanka drobnego cukru

  • 1 kg twarogu na sernik

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 1 łyżka kaszy manny

  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

  • polewa czekoladowa

Przygotowanie sernika z rodzynkami

Rodzynki opłucz, zalej ciepłą wodą, odstaw na pół godziny do namoczenia. Odcedź, dokładnie osącz.

Jajka ubij na puszystą masę z drobnym cukrem. Dodaj je do twarogu, zmiksuj, połącz z sokiem z cytryny.

Do masy serowej wsyp kaszę mannę, mąkę ziemniaczaną i cukier wanilinowy. Dokładnie wymieszaj. Połącz z rodzynkami.

Dużą tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, przelej do niej ciasto, wyrównaj powierzchnię. Piecz sernik ok. 45 minut w 180 st. C.

Po wystudzeniu sernik posmaruj płynną polewą czekoladową. Ciasto dobrze schłodź.

Jeśli szukasz pomysłów na inny sernik, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu np. przepis na sernik z serków homogenizowanych , a także na sernik Izaura .

rodzynki
rodzynki

Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: grubagotuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy