Smakosze.pl Przepisy Syn Gessler robi zdumiewający sernik. Zamiast na deser zjesz go na obiad
canva/Thomas Demarczyk; Screen z filmu na kanale YouTube tvnpl

Syn Gessler robi zdumiewający sernik. Zamiast na deser zjesz go na obiad

21 kwietnia 2023

Sernik nie musi być słodki. Tadeusz Müller pokazał, jak szybko i bez większego wysiłku przygotować wytrawną odsłonę popularnego ciasta z dodatkiem marchewki. Musicie spróbować — będziecie zaskoczeni bogatym smakiem wypieku.

Przepis na wytrawny sernik Tadeusza Müllera

Zrobienie sernika z warzywami i bez cukru może brzmieć dziwnie, ale wytrawna kompozycja z twarogiem również będzie zachwycała smakiem. Wcale nie wymaga więcej pracy, a podać ją można nawet na obiad. Warto się skusić.

Składniki na masę serową:

  • 3 duże jaja
  • około 350 g marchewek
  • 700 g tłustego twarogu
  • skórka otarta z pomarańczy
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka świeżego tymianku

Składniki na spód:

  • pół kostki masła
  • 4 kromki czerstwego pieczywa razowego
  • 5-6 ciasteczek owsianych
  • 1-2 łyżeczki świeżego tymianku
Prof. Cichosz rozprawiła się popularnym z mitem o jajkach. Polacy do dziś w niego wierzą

Jak zrobić wytrawny sernik? Tadeusz Müller zna prosty przepis

Marchewki gotujemy na parze do miękkości. Ciasteczka owsiane oraz chleb razowy rozdrabniamy na piasek i dodajemy starte na tarce zimne masło, tymianek oraz sól. Mieszamy, a następnie masą wykładamy dno tortownicy.

2 marchewki kroimy w talarki i układamy na spodzie sernika. Pozostałe warzywa blendujemy wraz z jajami i twarogiem. Sernik pieczemy w temperaturze 150 stopni Celsjusza do ścięcia masy i delikatnego zrumienienia wierzchu.

Jak podać wytrawny sernik?

Marchewkowy wypiek Tadeusza Müllera nie wymaga dodatków. Po ostudzeniu można go zaserwować na obiad i zajadać ze smakiem. Jeśli koniecznie chcemy coś jeszcze zjeść, postawmy na prostą sałatkę np. z pomidorkami czy pomarańczą.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na bardziej klasyczne serniki. Szczególnie polecamy wyjątkowo kremowy i delikatny sernik baskijski . Być może skusi was też Izaura z czekoladowym spodem .

Sernik marchewkowy Tadeusza Müllera jest pyszny.png
canva/ale_flamy

Źródło: YT/tvnpl

To największy błąd przy grillowaniu. Przez niego nawet najlepsze potrawy będą szkodliwe
Nie pomyl tych wiosennych grzybów. Skutki mogą być opłakane
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy