Smakosze.pl Przepisy Szybka polewa z masła orzechowego
canva/KirstenCarbone

Szybka polewa z masła orzechowego

3 listopada 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Szukasz pomysłu na szybką polewę do ulubionego ciasta, deseru, naleśników? przygotuj polewę z masła orzechowego z wyczuwalną nutą kakao. Polewa świetnie komponuje się ze wszystkimi słodkościami, nadając im wyraźny, doskonały i mocno orzechowy smak. Poznaj przepis na szybką polewę z masła orzechowego.

Masło orzechowe produkowane jest z orzechów ziemnych i tłuszczu, jaki się z nich wytrąca podczas obróbki. Masło zawiera duże ilości białka, błonnika i tłuszczy, bogate jest w magnez, potas i wapń oraz witaminy z gruby B. Związki te regulują pracę układu nerwowego, serca, a także wzmacniają pamięć, koncentrację i kości.

Polewa z masła orzechowego jest słona i słodka jednocześnie, jest doskonała i bardzo uniwersalna. Możesz polać nią naleśniki, ulubiony deser, sernik i wiele innych wypieków. Ciasta na zimno, takie jak sernik i snikers również doskonale komponują się z mocno orzechową polewą. Ciasta możesz dodatkowo posypać orzechami i ulubionymi bakaliami.

Przepis na szybką polewę z masła orzechowego

Składniki:

  • 3 łyżki masła orzechowego

  • łyżka kakao

  • 6 łyżek mleka

  • łyżka miodu

Jak przygotować polewę z masła orzechowego?

W małym garnku podgrzej delikatnie mleko z masłem orzechowym. Dodaj kakao, miód i mieszaj, aż powstanie gładka polewa.

Odstaw do przestygnięcia, polej nią ciasto i wstaw do lodówki, aby stężała. Naleśniki i desery lodowe polewaj od razu po przygotowaniu masy.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy