Szybka polewa z masła orzechowego
Szukasz pomysłu na szybką polewę do ulubionego ciasta, deseru, naleśników? przygotuj polewę z masła orzechowego z wyczuwalną nutą kakao. Polewa świetnie komponuje się ze wszystkimi słodkościami, nadając im wyraźny, doskonały i mocno orzechowy smak. Poznaj przepis na szybką polewę z masła orzechowego.
Masło orzechowe produkowane jest z orzechów ziemnych i tłuszczu, jaki się z nich wytrąca podczas obróbki. Masło zawiera duże ilości białka, błonnika i tłuszczy, bogate jest w magnez, potas i wapń oraz witaminy z gruby B. Związki te regulują pracę układu nerwowego, serca, a także wzmacniają pamięć, koncentrację i kości.
Polewa z masła orzechowego jest słona i słodka jednocześnie, jest doskonała i bardzo uniwersalna. Możesz polać nią naleśniki, ulubiony deser, sernik i wiele innych wypieków. Ciasta na zimno, takie jak sernik i snikers również doskonale komponują się z mocno orzechową polewą. Ciasta możesz dodatkowo posypać orzechami i ulubionymi bakaliami.
Przepis na szybką polewę z masła orzechowego
Składniki:
-
3 łyżki masła orzechowego
-
łyżka kakao
-
6 łyżek mleka
-
łyżka miodu
Jak przygotować polewę z masła orzechowego?
W małym garnku podgrzej delikatnie mleko z masłem orzechowym. Dodaj kakao, miód i mieszaj, aż powstanie gładka polewa.
Odstaw do przestygnięcia, polej nią ciasto i wstaw do lodówki, aby stężała. Naleśniki i desery lodowe polewaj od razu po przygotowaniu masy.