Obłędny przepis na przepyszne ciasto Snikers
Snikers jest pysznym ciastem przekładanym, które pasuje na wiele okazji. Wygląda efektownie, a przy tym jest dość prosty w przygotowaniu. Spróbujcie tego pełnego chrupiących orzechów i ciągnącego się karmelu deseru.
Wielokrotnie przedstawialiśmy wam już receptury na desery bez pieczenia. Ciasto z krakersami czy tiramisu smakują obłędnie. Nie przebiją one jednak Snikersa — pysznego deseru z orzechami budyniem i karmelem. Sprawdźcie koniecznie.
Przepis na wyśmienite ciasto Snikers
Składniki
Na ciasto składające się z 3 blatów o rozmiarze 25 cm x 35 cm potrzebujemy:
600 g mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
2 jaja
2 żółtka
200 g margaryny
2 łyżki mleka
3 łyżki miodu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 opakowanie cukru wanilinowego
Do przyrządzenia polewy orzechowej przygotujmy:
200 g posiekanych orzechów włoskich, laskowych lub ziemnych
90 g margaryny
1 łyżka cukru
2 łyżki miodu
Dodatkowo potrzebne będą:
1 duży budyń waniliowy lub śmietankowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
4 łyżki cukru
700 ml mleka
1 mała puszka masy kajmakowej (około 200 g)
Przygotowanie:
W niewielkim garnku rozpuszczamy margarynę, dodajemy cukier i miód i mieszamy, aż do uzyskania gładkiej masy. Na koniec dodajemy posiekane orzechy. Gotujemy chwilę do rozpuszczenia cukru. Odstawiamy do przestudzenia.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni Celsjusza. Mąkę przesiewamy wraz z sodą oczyszczoną. Dodajemy do nich posiekaną z margarynę i pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto i dzielimy je na 3 równe części. Najlepiej zrobić to przy pomocy wagi kuchennej.
Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt, podsypując mąką, aby ciasto się nie kleiło. Przenosimy je na papier do pieczenia i wyrównujemy powierzchnię przy pomocy wałka lub szklanki.
500 ml mleka zagotowujemy z dodatkiem cukru. W pozostałym mleku dokładnie rozprowadzamy budyń i mąkę ziemniaczaną oraz pszenną. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę budyniową i, ciągle gotując, energicznie mieszamy. Studzimy.
Dwa blaty pieczemy na złoty kolor około 8-12 minut. Na trzeci blat nakładamy ostudzoną polewę orzechową i pieczemy nieco dłużej, czyli przez 13-15 minut. Blaty wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Pierwszy smarujemy równo budyniem i przykrywamy go drugim. Drugi blat smarujemy masą kajmakową, a na niej układamy blat upieczony z orzechami. Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc, aby wszystkie smaki się połączyły. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/vaaseenaa
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: przyslijprzepis