Najlepszy sernik od siostry Anastazji
Wypieki przyrządzane według przepisów Siostry Anastazji nie mają sobie równych. Nie inaczej jest w przypadku receptury na sernik z rodzynkami. Rozsmakuje się w nim każdy, kto lubi tradycyjne polskie desery.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na obłędny sernik Siostry Anastazji
Składniki na ciasto:
100 g margaryny
100 g cukru pudru
100 g mąki pszennej
4 żółtka
1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
1,5 kg sera białego zmielonego
12 jaj
400–450 g cukru kryształu
300 g margaryny
3 budynie waniliowe bez cukru
500 ml mleka
200 g rodzynek
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Rodzynki parzymy we wrzątku. Studzimy je. Mąkę mieszamy z proszkiem dopieczenia. Margarynę ucieramy w misce, stopniowo dodając do niej cukier, żółtka — każde osobno — a na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia. Tak powstałym ciastem wykładamy dno blachy.
Dwa budynie gotujemy i studzimy. W osobnej misce przygotowujemy masę serową. Ser dokładnie mieszamy z proszkiem z 1 opakowania budyniu. Żółtka jaj oddzielamy od białek. Margarynę ucieramy z cukrem, dodając żółtka pojedynczo. Następnie masę łączymy z serem oraz wcześniej ugotowanymi budyniami. Dodajemy rodzynki.
Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą serową. Całość rozprowadzamy równomiernie na cieście. Pieczemy przez około godzinę. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.
Sprawdźcie też inne cudowne wypieki Siostry Anastazji. Polecamy szczególnie recepturę na rogaliki drożdżowe oraz przepis na racuchy z jabłkami, które zachwycą nawet niejadka.
Źródło zdjęcia: canva/Image Professionals GmbH
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: gotowanie.onet