Smakosze.pl
Krojenie sernika

canva/ffolas

Najlepszy sernik od siostry Anastazji

3 Października 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Wypieki przyrządzane według przepisów Siostry Anastazji nie mają sobie równych. Nie inaczej jest w przypadku receptury na sernik z rodzynkami. Rozsmakuje się w nim każdy, kto lubi tradycyjne polskie desery.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na obłędny sernik Siostry Anastazji

Składniki na ciasto:

  • 100 g margaryny

  • 100 g cukru pudru

  • 100 g mąki pszennej

  • 4 żółtka

  • 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:

  • 1,5 kg sera białego zmielonego

  • 12 jaj

  • 400–450 g cukru kryształu

  • 300 g margaryny

  • 3 budynie waniliowe bez cukru

  • 500 ml mleka

  • 200 g rodzynek

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Rodzynki parzymy we wrzątku. Studzimy je. Mąkę mieszamy z proszkiem dopieczenia. Margarynę ucieramy w misce, stopniowo dodając do niej cukier, żółtka — każde osobno — a na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia. Tak powstałym ciastem wykładamy dno blachy.

lepienie pierogów

Dlaczego pierogi ciągle się rozpadają?

CZYTAJ DALEJ

Dwa budynie gotujemy i studzimy. W osobnej misce przygotowujemy masę serową. Ser dokładnie mieszamy z proszkiem z 1 opakowania budyniu. Żółtka jaj oddzielamy od białek. Margarynę ucieramy z cukrem, dodając żółtka pojedynczo. Następnie masę łączymy z serem oraz wcześniej ugotowanymi budyniami. Dodajemy rodzynki.

Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą serową. Całość rozprowadzamy równomiernie na cieście. Pieczemy przez około godzinę. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.

Sprawdźcie też inne cudowne wypieki Siostry Anastazji. Polecamy szczególnie recepturę na rogaliki drożdżowe oraz przepis na racuchy z jabłkami, które zachwycą nawet niejadka.

Sernik z rodzynkami na talerzu

Sernik z rodzynkami na talerzu

Źródło zdjęcia: canva/Image Professionals GmbH

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

POLSKIE ZUPY - CZY MAJĄ PRZED TOBĄ TAJEMNICE? 10 PYTAŃ DLA SPECJALISTÓW

Pytanie 1 z 10

Do krupniku tradycyjnie dodajemy:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: gotowanie.onet

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Makłowicz dodaje ziemniaki do sernika. Powód może zachwycić, każdy marzy o takim efekcie

Czytaj więcej >
Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie

Przepisy

Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie. Biją na głowę cukinię i ogórki

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego ogórki kiszone mimo dodania chrzanu, czosnku i koperku źle się kiszą? Znamy odpowiedź

Czytaj więcej >
policzki wołowe

Przepisy

Bijące rekordy popularności duszone policzki wołowe. Sekretem jest burgundowy płyn

Czytaj więcej >
Ewa Wachowicz, ciasto zebra

Przepisy

Receptura na kultowe ciasto "zebra" Ewy Wachowicz. Prawdziwy hit z dawnych lat

Czytaj więcej >
Magda Gessler, zupa ogórkowa

Przepisy

Najlepsza zupa ogórkowa według Magdy Gessler. Przepis mistrzów

Czytaj więcej >