Szybkie ciasto na maślance z owocami
Ciasto na maślance to ekspresowe ciasto, które łącznie z pieczeniem przygotujesz w godzinę. Delikatny, wyrośnięty i puszysty placek smakuje doskonale z jagodami i cukrem pudrem. Ciasto jest idealnym pomysłem na słodki deser na weekend lub wizytę gości. Sprawdź, jak przygotować szybkie ciasto na maślance.
Ciasto na maślance jest lekkie, puszyste i doskonale wyrośnięte. Jest delikatnie słodkie, a kwaśne jagody i słodki cukier puder genialnie się z nim łączą. Ciasto wychodzi za każdym razem, jednak musisz pamiętać o trzech bardzo ważnych warunkach. Po pierwsze- wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej, zimne jajka lub maślanka sprawią, że zamiast pysznego ciasta powstanie zakalec.
Druga ważna rzecz to dokładne osuszenie owoców po płukaniu , mokre jagody również mogą spowodować powstanie zakalca. Trzecia kwestia- nie wyjmuj od razu ciasta z piekarnika, pozwól mu częściowo ostygnąć, uchylając jedynie drzwi. Gwałtowna zmiana temperatury sprawi, że ciasto opadnie.
Jeśli zastosujesz wyżej wymienione rady ciasto będzie wyrośnięte, puszyste i rewelacyjne w smaku, w sam raz do kawy lub herbaty, a także na wizytę gości.
Z jagód upieczesz również jagodzianki, tu poznasz przepis na domowe bułeczki drożdżowe z jagodami, o wiele smaczniejsze i zdrowsze niż ze sklepu.
Przepis na szybkie ciasto na maślance
Składniki na blachę o wymiarach 23x32 cm:
-
szklanka maślanki
-
3 szklanki mąki pszennej
-
3/4 szklanki cukru
-
3 jajka
-
opakowanie cukru wanilinowego
-
pół szklanki oleju
-
400 g jagód świeżych lub mrożonych
-
cukier puder do oprószenia ciasta
Jak przygotować szybkie ciasto na maślance?
Jagody opłucz pod bieżącą wodą i odstaw, aby całkowicie wyschły. Nastaw piekarnik na 180 stopni C z opcją grzania góra-dół.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier waniliowy. W osobnym naczyniu ubij jajka z cukrem, dodaj olej, maślankę i dokładnie wymieszaj. Masę przełóż do mąki i całość wymieszaj drewnianą lub silikonową łyżką.
Ciasto wyłóż na blachę z papierem do pieczenia, ułóż jagody i wstaw do piekarnika, piecz 45 minut, po czym lekko uchyl drzwi i zostaw ciasto w piecu na 15-20 minut. Wyjmij blachę, ostudź ciasto i oprósz je cukrem pudrem.