Szybkie placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków
Macie ochotę na placki ziemniaczane, lecz od ich zrobienia skutecznie odstrasza was konieczność starcia ziemniaków? Znamy rozwiązanie tego problemu. Posiadacze blendera będą nim zachwyceni. Placki przygotujecie w kilka chwil, a wyjdą tak smaczne, jak te zrobione ze startych bulw. Wypróbujcie ten patent koniecznie.
Podpowiadaliśmy już co zrobić, by placki ziemniaczane wyszły chrupiące i jaki olej wybrać do ich smażenia . Tym razem zdradzamy sposób, który pozwoli ominąć uciążliwy etap ścierania ziemniaków. Przygotujcie blender i sprawdźcie sami. Efekt przyjemnie was zaskoczy.
Przepis na placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków
Składniki:
-
1 kg mączystych ziemniaków
-
1 średnia cebula
-
2 ząbki czosnku
-
po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
-
1 łyżeczka soli
-
pół łyżeczki pieprzu mielonego
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy je na mniejsze kawałki. Cebulę również pozbawiamy łupiny i dzielimy na cząstki. Czosnek obieramy i rozgniatamy. Warzywa wrzucamy do pojemnika miksera lub blendera i wlewamy wodę do połowy wysokości naczynia.
Rozdrabniamy na purée. Mieszaninę wylewamy na sitko wyłożone ściereczką. Gdy woda przecieknie, miąższ odciskamy. Staramy się usunąć jak najwięcej płynu — im mniej go pozostanie, tym bardziej chrupiące wyjdą placki.
Osuszoną masę przekładamy do miski i wsypujemy mąki. Dodajemy rozmącone widelcem jaja i przyprawiamy. Całość dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Pl acki smażymy na średnim ogniu, nakładając 2 łyżki masy na 1 placek.
Gdy się zrumienią z jednej strony, przewracamy je korzystając z łopatki. Po usmażeniu osuszamy z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego. Podajemy z ulubionymi dodatkami np. kwaśną śmietaną czy sosem grzybowym .
Źródło zdjęcia: canva/ksushachmeister
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: beszamel.se