Smakosze.pl Przepisy Szybkie placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków
canva/Rome2015

Szybkie placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków

31 grudnia 2021

Macie ochotę na placki ziemniaczane, lecz od ich zrobienia skutecznie odstrasza was konieczność starcia ziemniaków? Znamy rozwiązanie tego problemu. Posiadacze blendera będą nim zachwyceni. Placki przygotujecie w kilka chwil, a wyjdą tak smaczne, jak te zrobione ze startych bulw. Wypróbujcie ten patent koniecznie.

Podpowiadaliśmy już co zrobić, by placki ziemniaczane wyszły chrupiące i jaki olej wybrać do ich smażenia . Tym razem zdradzamy sposób, który pozwoli ominąć uciążliwy etap ścierania ziemniaków. Przygotujcie blender i sprawdźcie sami. Efekt przyjemnie was zaskoczy.

Przepis na placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków

Składniki:

  • 1 kg mączystych ziemniaków

  • 1 średnia cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej

  • 1 łyżeczka soli

  • pół łyżeczki pieprzu mielonego

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, kroimy je na mniejsze kawałki. Cebulę również pozbawiamy łupiny i dzielimy na cząstki. Czosnek obieramy i rozgniatamy. Warzywa wrzucamy do pojemnika miksera lub blendera i wlewamy wodę do połowy wysokości naczynia.

Rozdrabniamy na purée. Mieszaninę wylewamy na sitko wyłożone ściereczką. Gdy woda przecieknie, miąższ odciskamy. Staramy się usunąć jak najwięcej płynu — im mniej go pozostanie, tym bardziej chrupiące wyjdą placki.

Osuszoną masę przekładamy do miski i wsypujemy mąki. Dodajemy rozmącone widelcem jaja i przyprawiamy. Całość dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Pl acki smażymy na średnim ogniu, nakładając 2 łyżki masy na 1 placek.

Gdy się zrumienią z jednej strony, przewracamy je korzystając z łopatki. Po usmażeniu osuszamy z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego. Podajemy z ulubionymi dodatkami np. kwaśną śmietaną czy sosem grzybowym .

Tarte ziemniaki
Z blenderem ścieranie ziemniaków na placki nie będzie konieczne

Źródło zdjęcia: canva/ksushachmeister

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy