Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Co zrobić, żeby placki ziemniaczane wyszły mocno chrupiące i nietłuste?

Co zrobić, żeby placki ziemniaczane wyszły mocno chrupiące i nietłuste?

Ścieranie ziemniaków na placki
canva/GMVozd

Placki ziemniaczane lubi wielu smakoszy. Nie jest to jednak danie dietetyczne. Są sposoby, aby zapobiec nadmiernemu wchłanianiu tłuszczu przez potrawę. Jednym z nich jest dodanie do masy łyżki octu lub spirytusu. Nie wpłyną one na smak, a zachowamy chrupkość i lekkość wyrobu. Sprawdźcie ten oraz inne patenty na to, by placki były smaczne.

Przepisów na placki ziemniaczane jest wiele. Można je przyrządzić np. na słodko albo z pysznym węgierskim gulaszem. Żadne jednak nie będą smaczne, gdy będą ociekać tłuszczem. Zastosujcie nasze triki i zapomnijcie o tym koszmarze.

Co zrobić, żeby placki nie wchłonęły za dużo tłuszczu?

Przede wszystkim należy odpowiednio dobrać ilość tłuszczu do smażenia. Gdy na patelni będzie go dużo, placki będą nim nasiąkać. Najlepiej jest smażyć je na odrobinie oleju i niezbyt dużym ogniu. To postępowanie pozwoli nam usmażyć dobre, chrupiące placki.

Warto zastosować też znany wielu smakoszom patent polegający na dodaniu do masy ziemniaczanej octu lub spirytusu. Wystarczy łyżka, a placki mniej chętnie wciągną tłuszcz ze smażenia. Nie wpłynie to wcale negatywnie na ich smak.

Gotowe placki zawsze możemy też odsączyć z nadmiaru oleju przy pomocy ręcznika papierowego. Ten prosty zabieg pomoże nam pozbyć się tłuszczu, który zgromadził się na powierzchni wyrobu, zanim wsiąknie on do wnętrza.

O czym jeszcze warto pamiętać, robiąc placki ziemniaczane?

Placki wchłoną również tłuszcz wtedy, gdy będziemy je odgrzewać na patelni. Wybierzmy zatem do tego celu piekarnik. Jeśli go nie posiadamy, sprawdzi się odgrzewanie w garnku z odrobiną wody. Metoda ta jednak sprawi, że placki przestaną być chrupiące.

Najlepiej jest smażyć placki na bieżąco i zjadać je bezpośrednio po przyrządzeniu. Wtedy są najsmaczniejsze. Zróbcie je z mączystych ziemniaków, a wyjdą doskonale chrupiące.

Placki ziemniaczane są pyszne
Placki ziemniaczane najwięcej tłuszcz chłoną podczas smażenia

Źródło zdjęcia: canva/estefaniavizcaino

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se Zapraszamy na nasz Instagram