Ta surówka pasuje do każdego obiadu. Lepiej zapamiętaj ten przepis, po spróbowaniu zrobisz ją nieraz
Do smacznej surówki nie potrzeba wiele. Prosty rarytas z pięciu niedrogich produktów wykonanie w mniej niż kwadrans, a wasza rodzina będzie nim zachwycona. Zrobicie więcej niż raz.
Tania i smaczna surówka skusi każdego
Lubię surówki, które są proste, smaczne i tanie. Jesienią i zimą trudno o świeże produkty do ich przygotowania, ale nie jest to niemożliwe. Od dłuższego czasu w moim domu gości jeden szczególnie bliski całej mojej rodzinie przepis.
Nie wymaga zakupów w specjalistycznych sklepach, a składniki są zdrowe, sezonowe i wyśmienite. Co wrzucam do mojej surówki? Dowiecie się, zaglądając do zamieszczonego poniżej przepisu.
Prost przepis na surówkę do obiadu
Jesienią, gdy coraz mniej jest świeżych warzyw i owoców, warto postawić na surówki z kiszonkami. W mojej recepturze kwaśne ogórki spotkają się z jabłkiem i kapustą pekińską, tworząc znakomite trio. Wzbogacę je prostym sosem. Każdy będzie zadowolony.
Składniki:
- pół średniej kapusty pekińskiej
- 2 słodkie jabłka
- 4 ogórki kiszone
- 75 g jogurtu naturalnego
- 50 g majonezu
- sól i pieprz w ilości do smaku
- natka pietruszki do posypania (opcjonalnie)
Z niewielkiej liczby produktów można wyczarować nie lada rarytas. Do tej surówki pasuje niemal każdy obiadowy przysmak. Postępujcie zgodnie z poniższą instrukcją, a na pewno wam się uda.
Jak zrobić pyszną surówką pasującą do każdego obiadu?
Zaczynam od podzielenia kapusty pekińskie na liście i opłukania ich pod bieżącą wodą. Myję też jabłka, a ogórki kiszone wyjmuję z zalewy. Wszystkie składniki kroję w kostkę i wrzucam do dużej miski.
Dodaję jogurt naturalny oraz majonez. Doprawiam solą i pieprzem. Przed podaniem posypuję porcją posiekanej natki pietruszki.
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na surówki. Wypróbujcie słodką kompozycję z selerem i rodzynkami . Być może skusi was też sycąca surówka z czerwoną fasolą .