Smakosze.pl Przepisy Ta weselna sałatka robi furorę na rodzinnych imprezach. Poznajcie „Łabędzi puch”
Canva / Yana Gayvoronskaya

Ta weselna sałatka robi furorę na rodzinnych imprezach. Poznajcie „Łabędzi puch”

13 lutego 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Sałatka "Łabędzi Puch" sprawdzi się przy rozmaitych okazjach. Łączy w sobie soczystego kurczaka, chrupiącą sałatę pekińską, ostrą cebulkę oraz kremowy majonez. Zachwyca gości nie tylko doskonałym smakiem, ale również eleganckim wyglądem.

Pomysłowa i estetyczna sałatka pochodzi z Ukrainy. Coraz częściej można jednaj spotkać ją na uroczystych imprezach również w naszym kraju. Ta warstwowa sałatka weselna pasuje tak samo dobrze do sali bankietowej, jak i rodzinnego grilla. Nie sposób jej nie pokochać.

Sałatkę "Łabędzi Puch" możesz podać na różne sposoby. Elegancko prezentować się będzie zaserwowana na indywidualnych talerzykach. Jeśli szykujesz ją na mniej wykwintną okazję, możesz ułożyć całą potrawę w dużej salaterce. Wybór należy do Ciebie.

Aby zachwycać smakiem, sałatka wymaga sporej ilości sosu. Nie szczędź majonezu, aby nie wyszła zbyt sucha. Częściowo majonez możesz zastąpić jogurtem naturalnym bądź śmietaną. Który wariant wybierzesz?

Przepis na sałatkę "Łabędzi Puch"

Składniki:

  • 3-4 ugotowane ziemniaki średniej wielkości

  • 1 słoik marynowanej cebulki perłowej

  • 200 g ugotowanej lub upieczonej piersi z kurczaka

  • 6 ugotowanych na twardo jajek

  • 1 szklanka tartego sera cheddar

  • 3 garście poszatkowanej kapusty pekińskiej

  • majonez

  • sól i pieprz

Obłędna sałatka weselna krok po kroku

Przygotuj wszystkie składniki na sałatkę . Ugotowane ziemniaki zetrzyj na grubych oczkach tarki . Kurczaka pokrój w paseczki lub kostkę . Z jajek oddziel białka od żółtek, każdą część zetrzyj na tarce do osobnych miseczek .

Spód dużego naczynia o płaskim dnie posmaruj majonezem . Na sos ułóż warstwę ziemniaków. Warzywa ponownie posmaruj majonezem i przykryj perłową cebulką.

Na cebulce wyłóż pokrojoną pierś z kurczaka . Mięso pokryj kolejną warstwą sosu. Posyp go starty białkiem jajka, całość oprósz solą i pieprzem . Następną warstwę znowu stanowi majonez.

Sos posyp z wierzchu tartym cheddarem . Ser posmaruj majonezem i posyp rozdrobnionym żółtkiem . Wierzch u dekoruj majonezem oraz poszatkowaną kapustą . Tak ułożona potrawa gotowa jest do podania . Doskonała sałatka meksykańska to poważna konkurencja dla klasycznej jarzynowej . Połączenie mięsa z ananasem wprowadzi gości w osłupienie .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy