Taką sałatkę podam na Dzień Matki. Nie uwierzysz, z czego jest dekoracja
Na Dzień Matki zaskocz swoją mamę i przygotuj dla niej niezwykle smaczną sałatkę. Zachwyci nie tylko jej smak, ale też nietypowy sposób podania. Poznaj przepis i zrób ją na ten wyjątkowy i ważny dzień. Rodzicielka oniemieje z zachwytu.
Idealna sałatka na Dzień Matki
W tym roku zamiast kwiatów lub czekoladek na Dzień Matki lepiej przygotować coś do jedzenia. Jak wiadomo przez żołądek do serca to najlepsza metoda, aby dotrzeć do najbliższej nam osoby. Szczególnie że jest nią mama.
Na ten szczególny dzień można przygotować słodką roladę lub sałatkę z przepisu, który znajdziesz w dalszej części artykułu. Przygotowuje się ją niezwykle łatwo, a smak zachwyci każdą mamę. W dodatku żadna nie powie, że zrobiłaby ją lepiej, bo jest idealna pod każdym względem. Przekonasz się o tym sama, kiedy poznasz dokładny przepis.
Co będzie ci potrzebne?
Do przygotowania tej sałatki będziesz potrzebować sporo składników. Na szczęście nie są one zbyt drogie, więc nie wydasz majątku. Wszystkie produkty umieszczono na liście poniżej, więc sprawdź dokładnie co potrzebujesz i zaczynamy przygotowania. Zdjęcia umieszczone w artykule pochodzą z kanału Smaczne dania , który znajduje się na YouTubie. Sprawdź także, dlaczego jedzenie w samolocie smakuje inaczej .
Składniki:
- 3 ogórki szklarniowe
- 350 g upieczonej piersi z kurczaka
- 20 ml wrzątku
- 60 ml octu
- 1 pomidor
- 1,5 cebuli
- 100 g majonezu
- 1 pęczek koperku
- 30 g cukru
- 2 marchewki
- mielona kolendra
- 5 g mielonego imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 60 ml oleju
- pieprz
- sól
Sałatka - przepis
Przygotowanie sałatki zacznij od zrobienia marchewki po koreańsku. Dzięki niej nie tylko ozdobisz sałatkę, ale także nadasz jej wyjątkowego smaku.
Obraną marchew zetrzyj na tarce na długie i cienkie paski. Przełóż je do miski i dodaj pół cebuli pokrojonej w półtalarki. Wlej 40 mililitrów octu i wsyp 20 gramów cukru, kolendrę, imbir oraz pieprz, sól. Do miski z warzywami wlej gorący olej. Przykryj naczynie pokrywką i odstaw na 10 minut. Po tym czasie dodaj przyciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość dokładnie wymieszaj i gotowe.
Następnie przygotuj pozostałe składniki. W tym celu pokrój cebulę w cienkie piórka i umieść je w misce. Wlej do niej ocet oraz wrzątek i wsyp 10 gramów cukru i odrobinę soli. Wymieszaj składniki i odstaw je na 15 minut.
Umyte ogórki za pomocą obieraczki pokrój w cienkie paski. Upieczoną pierś z kurczaka pokrój w małą kostkę. Pomidora obierz ze skórki za pomocą ostrego nożyka tak, aby skórka tworzyła możliwie jeden długi kawałek (z niego uformujesz kwiat do dekoracji). Obrane warzyw pokrój w kostkę, a koperek drobno posiekaj.
Plastry ogórków ułóż na talerzu tak jak na zdjęciu. Wsyp i rozłóż na nim kurczaka. Polej go majonezem, a następnie ułóż na nim zamarynowaną cebulę.
Na niej ułóż przygotowaną na początku marchew. Polej ją majonezem, a następnie przykryj ją plastrami ogórków. W środek sałatki wsyp pokrojone pomidory. Wierzch sałatki obsyp koperkiem i gotowe . Sprawdź przepis na danie z ciasta francuskiego oraz zobacz, co dodawać do placków ziemniaczanych .