Smakosze.pl Przepisy Taką surówkę podam do obiadu na Boże Narodzenie. Jest lepsza niż z restauracji
YouTube/@ODDASZFARTUCHA

Taką surówkę podam do obiadu na Boże Narodzenie. Jest lepsza niż z restauracji

19 grudnia 2023

Czy macie już pomysł na surówkę do świątecznego obiadu? Ja zamierzam podać surówkę z pora z kilkoma pysznymi dodatkami. Autorem przepisu jest kucharz Tomasz Strzelczyk. Surówka z jego przepisu będzie znakomitym dodatkiem do mięsa.

Surówka z pora doda smaku świętom

Czy wiecie, co podacie na świąteczny obiad? Ja miałam już od dawna pomysł na danie obiadowe, ale nie wiedziałam, jaką surówkę do tego obiadu przygotować. W końcu trafiłam na przepis znakomitego kucharza Tomasza Strzelczyka. Zna się na gotowaniu, jak mało kto.

Tomasz Strzelczyk robi pyszną surówkę z pora, do której dodaje jeszcze gruszkę, jabłko i marchewkę. Wszystko doprawia sosem, który znakomicie podkreśla smak tej surówki . Przepis Tomasza Strzelczyka znajdziecie na jego kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA. Stamtąd są też zdjęcia w artykule.

Canva/Aimstock
Canva/Aimstock
Tu dostaniesz prezenty na święta nawet o połowę taniej. Sprawdziłem wszystkie okazje w uwielbianych sklepach

Jak zrobić surówkę z pora z przepisu Tomasza Strzelczyka?

Składniki:

  • 2 pory
  • 1 marchewka
  • 1 jabłko
  • ½ twardej gruszki
  • 1 czerwona cebula
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki francuskiej musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie sałatki zaczynamy od pokrojenia białej części porów w półkrążki. Wkładamy je do miski z bardzo zimną wodą. Dzięki temu por będzie bardziej chrupiący i pozbędziemy się też piachu. Miskę z porem odstawiamy i ścieramy na tarce marchewkę. Ścieramy też jabłko i połowę twardej gruszki.

Kroimy w piórka czerwoną cebulkę i przyrządzamy sos do surówki. Do miski dodajemy śmietanę, majonez, miód, musztardę francuską i sok z połowy cytryny . Dosypujemy sól i pieprz. Składniki dokładnie mieszamy. Teraz por odciskamy z wody i dodajemy do miski z pozostałymi warzywami.

Surówka z pora lepsza niż z restauracji

Teraz do warzyw dodajemy przygotowany sos i wszystko dokładnie mieszamy. Surówka wychodzi wilgotna i bardzo apetyczna. Jest pyszna, a sos idealnie do niej pasuje. Nadaje sałatce delikatnie słodkiego, a zarazem pikantnego smaku.

Surówka z przepisu Tomasza Strzelczyka będzie smacznym uzupełnieniem dań obiadowych. Pasuje do mięsa, dlatego zamierzam podać ją do świątecznego obiadu . Ta surówka jest zdecydowanie lepsza od tych serwowanych w restauracjach. Na pewno będzie smakować moim gościom. Pisaliśmy o doskonałym schabie na święta. Informowaliśmy, ile trzeba wydać na kolację sylwestrową w restauracjach celebrytów.

surówka
YouTube/@ODDASZFARTUCHA

Źródło: YouTube/@ODDASZFARTUCHA

Zdjęcia: screen YouTube/@ODDASZFARTUCHA

Gessler bije na alarm. Nawet nie myśl o dodawaniu tego składnika do sałatki jarzynowej, zepsuje jej smak
Ile kalorii mają świąteczne dania? Ta zupa ma 18 razy mniej niż słynny przysmak
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy