Gessler bije na alarm. Nawet nie myśl o dodawaniu tego składnika do sałatki jarzynowej, zepsuje jej smak
Sałatka jarzynowa jest kulinarną gwiazdą na świątecznych stołach. Jednak dodanie do niej pewnego składnika, zepsuje smak tej tradycyjnej sałatki. Magda Gessler radzi, jakiego dodatku musimy unikać, by utrzymać ten niepowtarzalny smak.
Sałatka jarzynowa już wkrótce na naszych stołach
Sałatki jarzynowej nikomu nie trzeba przedstawiać. To niekwestionowana kulinarna gwiazda podczas Świąt Bożego Narodzenia. Robimy ją chętnie, a później zajadamy się tą tradycyjną sałatką. Warzywa i solidna porcja majonezu to znaki rozpoznawcze tego lubianego dania.
Jednak może się zdarzyć, że nasze kulinarne działania zostaną zniweczone. Wszystko przez dodanie pewnego składnika do ulubionej sałatki Polaków. Przed nim ostrzega Magda Gessler. To warzywo nieodwracalnie zepsuje kultowy już smak tego popularnego dania.
W tym roku zamiast karpia usmażę tę rybę. Jest smaczniejsza, o wiele zdrowsza i ma mniej ościTego nie dodawaj do sałatki jarzynowej
Pytani o skład sałatki jarzynowej niemal jednym tchem odpowiemy: marchewka, pietruszka, jajka, seler, groszek, jabłko i ogórki kiszone. Oczywiście też majonez, który zapewnia ten wyjątkowy smak uwielbianej w Polsce sałatce. Jest jednak jeden składnik, którego powinniśmy się wystrzegać. Magda Gessler nie ma tu wątpliwości.
Gdy go dodamy, cała nasza kulinarna praca pójdzie na marne i zniszczymy smak sałatki jarzynowej. Tym składnikiem, który zepsuje nasze danie, jest według Magdy Gessler cebula. Nigdy nie dodawajmy jej do sałatki jarzynowej. Znana restauratorka w Kuchennych Rewolucjach powiedziała:
Cebula powinna być oddzielnie, ponieważ jest bardzo mocna i jeżeli ją dołożymy dzień wcześniej, to potem jak otwieramy lodówkę, to mamy gaz cebulowy
Jak zapewnić smak sałatce jarzynowej?
Smakosze, którzy lubią sałatkę jarzynową z cebulą, mogą dodać ją sobie bezpośrednio już na talerz i wymieszać z daniem. Podobnie można zrobić z ogórkiem kiszonym i dołożyć go do sałatki tuż przed podaniem na świąteczny stół. Tak też warto zrobić z majonezem.
Gdy dodamy go dużo wcześniej, sałatka może się szybciej psuć. Warto zadbać o to, by smak tego lubianego dania był jak najlepszy. Zrezygnujmy z dokładania cebuli do przyrządzonej sałatki jarzynowej. Magda Gessler stanowczo to odradza. Pisaliśmy o tym, jak zrobić idealną panierkę do ryby. Radziliśmy, jakich błędów nie popełniać podczas gotowania barszczu.
Źródło: haps.pl