Smakosze.pl Przepisy Takie rurki wypełniam farszem z mięsa mielonego. Danie zasmakowało mojej rodzinie
YouTube/@GutenHunger

Takie rurki wypełniam farszem z mięsa mielonego. Danie zasmakowało mojej rodzinie

24 stycznia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Co zrobić z mięsa mielonego i makaronu? Wiadomo, że sos boloński, ale tym razem zrobimy coś o wiele lepszego. Smak i wygląd tego dania powala z nóg.

Co z tego wyjdzie?

To danie przypomina włoskie cannelloni z sosem bolońskim. Różnią się one jednak sposobem przygotowania i niektórymi składnikami. W tym przepisie makaronowe rurki są napychane surowym mięsem, a dopiero później zalewane sosem. Inny jest także sam sos. W oryginalnym cannelloni jest pomidorowy, a tutaj serowo-śmietanowy.

Dziwisz się pewnie, że jak to surowe mięso i nieugotowany makaron. To proste. Oba składniki będą możliwe do zjedzenia, ponieważ to sos je podgrzeje i ugotuje. Nie ma, co czekać, zaczynamy.

mielone.jpg
Canva/@Lilechka75
Do klasycznego krupniku dodaję ten składnik. O dokładkę mojej zupy prosi absolutnie każdy

Co oprócz mięsa?

Oprócz wymienionych już składników kup te według listy. Gotowa? To zaczynamy. Podobny przepis znajdziesz na kanale GutenHunger, skąd pochodzi pierwsze zdjęcie tego artykułu.

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego (najlepiej wieprzowo-wołowowe)
  • 2 jajka
  • 2 cebule
  • 500 g makaronu cannelloni
  • 200 ml śmietany30%
  • 200 ml wody
  • 200 g suchej mozzarelli
  • 80 g majonezu
  • papryka słodka
  • sól
  • pieprz

Jak przygotować to danie?

Zacznij od włożenia mięsa mielonego do miski. Wbij dwa jajka oraz dodaj pieprz, sól i dwie łyżeczki słodkiej papryki . Cebulę pokrój w drobną kostkę i zblenduj ją na jednolitą masę, którą następnie dodasz do mięsa. Całość wymieszaj .

Mięsną masę przełóż do rękawa cukierniczego . Za jego pomocą wprowadź mięso do nieugotowanych rurek makaronowych . Następnie poukładaj je w naczyniu żaroodpornym na płasko. Mogą być układane warstwami.

Do miski wlej śmietanę, wodę i wbij jajko. Dodaj majonez i wymieszaj na jednolitą konsystencję . Na dużych oczkach tarki zetrzyj mozzarellę i wsyp ją do miski. Całość wymieszaj, a następnie zalej makaron . Ser rozłóż na wierzchu makaronu.

Piecz przez około 40 minut w temperaturze 190 stopni . Ser musi być przepieczony, a makaron miękki. Krój na porcję i podawaj. Sprawdź, jak zrobić sałatkę lepszą od jarzynowej oraz jak smażyć i nie pobrudzić całej kuchni olejem .

makaron.jpg
Canva/@Langan
Strzelczyk pokazał jak zrobić oponki. Są lepsze niż faworki i pączki razem wzięte
To proste ciasto z galaretką jest hitem w moim domu. Dzieciaki je uwielbiają
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy