Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Tarta serowa z grillowaną cukinią i fetą
Strzemp Katarzyna
Strzemp Katarzyna 25.03.2022 22:46

Tarta serowa z grillowaną cukinią i fetą

tarta serowa
pixabay.com

Tarta serowa z grillowaną cukinią i fetą

Jaka jest różnica między tartą a quiche?

Na pozór tarta i quiche to bardzo podobne dania. Obydwa to świetny pomysł na obiad, kolację czy na eleganckie przyjęcie. Jest jednak kilka subtelnych różnic między nimi. Tarta to kruchy placek ze słodkim lub słonym nadzieniem. Tarty zwykle robione są na kruchym spodzie, zdarza się jednak, że jest to ciasto francuskie lub drożdżowe. Jeśli nadzienie tarty opiera się na bazie masy śmietanowo-jajecznej, wówczas nazywa się ją quiche. Ta odmiana tarty nigdy nie występuje w słodkiej postaci, a jedynie w formie wytrawnych i pikantnych przystawek lub dań obiadowych. W tradycyjnej tarcie można wykorzystać ser, który rozpuści się i połączy farsz. Nie używa się jednak do tego celu jajek, mleka czy śmietany. Kolejna różnica to fakt, że tarty z zasady są niższe niż quiche, czasem nawet mogą być płaskie. Poza tym tradycyjnie piecze się je w karbowanej formie, a quiche w typowej tortownicy.

Najpopularniejsze quiche (kisze):

  • guiche lorraine – z boczku lub szynki, jajek i śmietany

  • quiche aux épinards – ze szpinakiem i serem feta

  • quiche aux oignons – klasyczne francuskie danie z cebulą

  • quiche aux poireaux – kisz warzywny z dodatkiem porów.

Jakie nadzienie pasuje do tarty?

Tak naprawdę ogranicza nas tylko wyobraźnia i upodobania smakowe, bo nadzienie do tarty może być zrobione praktycznie z dowolnych składników. Tarty na słono cieszą się taką samą popularnością jak słodkie placki. Nadzienie można zrobić z mięsem, warzywami oraz rybami. Mięsne tarty zawierają zwykle szynkę, mięso mielone, boczek, kurczak, kiełbasę chorizo lub salami. Wśród dodatków rybnych przeważają łosoś i tuńczyk. Natomiast warzywa, które najlepiej sprawdzają się jako składniki tarty na słono to brokuły, pieczarki, pomidory, groszek oraz świeży szpinak. Należy też pamiętać o ziołach i przyprawach, które nadają daniu wspaniały aromat i świetnie komponują się z wszystkimi składnikami.

Przepis na tartę z grillowaną cukinią i serem feta

Tarta na serowym spodzie z grillowanymi warzywami. Propozycja wegetariańska, ale też dla każdego, kto lubi smak sera w połączeniu z grillowanymi warzywami.

Składniki na kruchy, serowy spód:

  • 250 g sera białego (twaróg półtłusty)

  • 150 g masła

  • 250 g mąki pszennej

  • około 1 łyżeczki soli

  • 1 jajko

Składniki na nadzienie do tarty:

  • 500 g cukinii

  • 250 g jogurtu greckiego

  • 200 g świeżych brukselek

  • 4 łyżki listków świeżego tymianku (lub 2 łyżeczki suszonego)

  • 2 łyżki oliwy extra vergine

  • 200 g sera feta

  • 2 łyżki pokrojonego szczypiorku

Przygotowanie:

  • Na stolnicy posiekać twaróg razem z masłem, dodać przesianą mąkę, sól i jajko, wszystko szybko razem zagnieść, łącząc składniki w jednolitą kulę.

  • Włożyć do lodówki na około 1 godzinę, aż ciasto będzie możliwe do rozwałkowania.

  • Przygotować blachę do tarty - wyłożyć ją papierem do pieczenia i rozwałkowanym ciastem (najlepiej ciasto rozwałkować bezpośrednio na papierze i przenieść razem do formy). Wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika.

  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni, piec przez około 25-30 minut, jeśli pod koniec pieczenia wierzch będzie już mocno zrumieniony, przykryć ciasto folią aluminiową.

  • W międzyczasie cukinię pokroić na plasterki, a brukselki obgotować.

  • Rozgrzać patelnię grillową i grillować cukinię na większym ogniu przez około 6-7 minut. Przewrócić na drugą stronę i grillować tak samo jak poprzednio, przez około 5-6 minut. Zdjąć z patelni i ugrillować resztę cukinii.

  • Na upieczony spód wyłożyć jogurt. Ułożyć plasterki cukinii, doprawić je solą, tymiankiem i skropić oliwą.

  • Na wierzchu pokruszyć ser feta i posypać szczypiorkiem.

  • Piec przez 10 minut w 200 stopniach. Posypać resztą świeżego tymianku. Pokroić na kawałki i podawać, np. z sosem balsamicznym.

Tagi: