Smakosze.pl Przepisy Te pyszne lody śmietankowe robię tylko z 2 składników. Kupne mogą się przy nich schować
fot. Canva

Te pyszne lody śmietankowe robię tylko z 2 składników. Kupne mogą się przy nich schować

15 lipca 2024

Choć najbardziej znane punkty z lodami cieszą się swego rodzaju kultem, czasem zapominamy, że można też przyrządzić je w domu. Co więcej, nawet lody na śmietance mogą być niezwykle proste w przygotowaniu.

Domowe lody

Najłatwiejsze są oczywiście domowe sorbety . Wybaczamy im, że są raczej zmrożone na lód. Wystarczy foremkę do lodów na patyku wypełnić mrożonymi owocami i zalać wodą.

Trudniej jest jednak przygotować lody z prawdziwego zdarzenia – śmietankowe, o wyrazistym mlecznym smaku i dobrej strukturze. Może i trudniej – ale niewiele trudniej, jak pokazuje ten przepis. Wystarczą dwa składniki i mikser .

lody waniliowe
fot. Canva
Ten przepis na chłodnik dostałem od babci. Wszyscy się dziwią, z czego go robię

Lody śmietankowe z zamrażalnika

Poniżej podajemy podstawowy przepis na lody śmietankowe. Oczywiście łatwo modyfikować go poprzez dodatki, które zmieniają lody śmietankowe w takie o innym smaku. Podstawową modyfikacją jest oczywiście miąższ z laski wanilii . Warto pokusić się o dodanie skórki cytrynowej czy pomarańczowej albo pokruszonych herbatników . To świetne efekty uzyskane niewielkim kosztem.

Składniki

  • ½ l śmietany kremówki
  • 300 ml skondensowanego słodzonego mleka

Puszyste lody własnej roboty

Śmietanka do ubijania powinna być dobrze schłodzona. Zimną prosto z lodówki przelewamy do kielicha miksera i ubijamy, aż będzie puszysta. Mleko zagęszczone dodajemy partiami , po każdej porcji mieszając.

Takie lody dobrze jest zamrażać porcjami , np. w kupnych foremkach do lodów na patyku. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by zamrozić je w pojedynczym naczyniu i podawać w kulkach. Doskonale smakują ze świeżymi sezonowymi owocami .

Wypróbuj też przepisy na dolmę, czyli greckie gołąbki i nie zapomnij o nawadnianiu się w upały !

lody z owocami
fot. Canva
Kładę pokrojone pomidory i cukinię na patelnię i wlewam tę mieszankę. To idealne danie na lato
Lekką kolację zrobisz w 20 minut. Wystarczą pomidory, bagietka i kultowy ser
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy