Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Lekką kolację zrobisz w 20 minut. Wystarczą pomidory, bagietka i kultowy ser
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 15.07.2024 19:30

Lekką kolację zrobisz w 20 minut. Wystarczą pomidory, bagietka i kultowy ser

krojenie pomidorków
Fot. Shutter/Media_Photos

Wysokiej jakości składniki i dosłownie odrobina pracy zmieniają zwykłą kanapkę w małe kulinarne arcydzieło. Taka kolacja z trzech składników warta jest najwyższych kulinarnych nagród. Do jej przygotowania wystarczą zaś produkty dostępne w dyskontach.

Bagietka z burratą

Minęły już czasy, kiedy delikatesowe włoskie czy francuskie sery znane nam były tylko ze słyszenia. Warto rozglądać się po dyskontach, w których niemal codziennie robimy zakupy. Oprócz dobrze znanych produktów zdarzają się tam także te z powiewem egzotyki.

Dla wielu do takich produktów należy burrata. Czym jest? To rodzaj włoskiego sera bliskiego dobrze nam znanej mozzarelli. Z zewnątrz mamy w nim „skórkę” właśnie z tego sera. W środku zaś znajduje się miękkie serce, złożone z poszarpanych kawałków mozzarelli i śmietany.

burrata

Ten ser można znaleźć tylko w jednym miejscu na świecie. Sposób jego produkcji przyprawia o dreszcze

Burrata i pieczone pomidorki

Ta kremowa konsystencja i śmietanowy smak burraty sprawiają, że jest doskonałym dodatkiem do sałatek i na kanapki – półpłynna, świetnie sprawdzi się rozsmarowana na bagietce. A jako krewna mozzarelli dosłownie narzuca nam towarzystwo pomidorów.

Składniki

  • Bagietka (lub pajda pełnoziarnistego pieczywa)
  • 1 kulka burraty
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • Ząbek czosnku
  • Liście świeżej bazylii
  • Przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia
  • Oliwa z oliwek

Kolacja z burratą

Pomidorki płuczemy i przekrawamy na pół. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy oliwą i posypujemy przyprawami. Dodajemy pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Wstawiamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.

Pieczywo dobrze jest lekko podpiec, by było chrupiące. Bagietkę rozkrawamy wzdłuż na pół. Burratę odsączamy z zalewy, rozrywamy i rozkładamy na chlebie. Rozsmarowujemy.

Przypieczone pomidorki lekko rozgniatamy widelcem na pastę. Układamy na wierzchu kanapek, a następnie dekorujemy liśćmi bazylii. Podajemy, kiedy lekko przestygną.

Wypróbuj też przepisy na letnią zupę warzywną i sałatkę na zimę według Tomasza Strzelczyka.

kanapka z burratą i pomidorkami