Smakosze.pl Przepisy Te rogaliki mogę zajadać o każdej porze dnia. Składnika, z którego robię ciasto nikt się nie spodziewa
Canva/LukeLuke68

Te rogaliki mogę zajadać o każdej porze dnia. Składnika, z którego robię ciasto nikt się nie spodziewa

15 stycznia 2024

Czy lubisz rogaliki? Jeśli tak, to polecam wyjątkowy przepis. Dzięki niemu zrobisz rogaliki z dodatkiem, który może wywołać pewne zdziwienie. Takie smakołyki możesz śmiało podać nawet do obiadu.

Rogaliki, czyli nie tylko słodki przysmak

Rogaliki kojarzą się ze smakołykiem, który podaje się na deser. Kruche, delikatne ciasto i owocowy środek lubi każdy smakosz . Jednak jeśli i ty lubisz rogaliki, to mam dla ciebie wyjątkowy przepis.

Nie znajdziesz w nim słodyczy, a szpinak i ser feta. Możesz jednak nadziać je dowolnymi wytrawnymi dodatkami. Tajemnicą rogalików jest zaś ciasto, które robię z najzwyczajniejszych ziemniaków. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, a rodzina będzie zachwycona.

ziemniaki.jpg
Canva / Traci L Smith's Images
Oto najbardziej puszyste ciasto. Robię je tylko z kilku składników

Jak zrobić rogaliki z mąki ziemniaczanej?

Składniki na ciasto:

  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 szklanki mąki
  • ½ kostki masła (100 g)
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • ziarna sezamu

Składniki na farsz:

  • 100 g sera feta
  • 1 opakowanie szpinaku mrożonego
  • 2-3 ząbki czosnku

Przygotowanie rogalików zacznij od obrania i ugotowania ziemniaków. Zostaw je do ostygnięcia . W tym czasie zrób farsz, więc do miski wrzuć ser feta, rozmrożony szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Dodaj sól, pieprz i dokładnie wymieszaj składniki. Powinna powstać gładka masa. Teraz zajmij się robieniem ciasta.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia, piekarnik włącz na 200 stopni. Letnie ziemniaki przeciśnij przez praskę, wbij jajko i wlej przestudzone roztopione masło.

Wsyp przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz. Ciasto zagnieć i podziel na 2 części. Jedną przykryj ściereczką, a drugą rozwałkuj i podziel na 12 trójkątów .

Te rogaliki podaj na obiad

Na każdy trójkąt nakładaj łyżeczkę farszu i zwijaj w rulon. Dociśnij boki, by farsz nie wyszedł. Rogaliki ułóż na blasze. W misce rozmieszaj 2 żółtka i posmaruj nimi rogaliki. Wierzch posyp ziarnami sezamu. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut.

Po upływie tego czasu możesz podawać rogaliki. Sprawdzą się do dań mięsnych na obiad. Są kruche i mają wyrazisty w smaku farsz . Będą smakować całej rodzinie.

Zaskocz najbliższych tymi warzywnymi ciasteczkami . Ten fakt na temat jajek potrafi zaskoczyć .

rogalik.jpg
Canva / molka
Układam ziemniaki w brytfance i przykrywam je mięsem mielonym. Obiad robi się sam, a smakuje tak, że mógłbym go jeść codziennie
Moja babcia zawsze zimą gotowała tę zupę. Cudownie rozgrzewa, a do tego wzmacnia odporność
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy