Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Układam ziemniaki w brytfance i przykrywam je mięsem mielonym. Obiad robi się sam, a smakuje tak, że mógłbym go jeść codziennie
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 15.01.2024 11:20

Układam ziemniaki w brytfance i przykrywam je mięsem mielonym. Obiad robi się sam, a smakuje tak, że mógłbym go jeść codziennie

szybki obiad
youtube.com/@essenrecipes

Ziemniaki i mielone mięso to podstawowe składniki tego szybkiego przepisu. Nie da się go nie lubić. Nie chodzi tylko o smak, lecz także o to, jak błyskawicznie gasi głód. Wystarczy połączyć kilka prostych składników i zapiec je w pyszną całość.

Mięso i ziemniaki na szybki obiad

Czasem przygotowanie czegoś pysznego na szybki obiad jest tak proste jak pokrojenie ziemniaków i podsmażenie mięsa na patelni. Choć ten przepis ma kilka kroków więcej, cały jego poziom trudności sprowadza się właśnie do tego. Szybko cały dom wypełnia się aromatem pysznego obiadu. Później równie szybko obiad ten znika z talerzy.

Do niezwykłych zalet tego posiłku należy dostępność i niska cena składników. Można też z łatwością wzbogacać go o produkty – np. warzywa – które najwyższy czas zużyć. W wersji podstawowej jednak jego bazą są ziemniaki.

mięso mielone.jpg
Canva / Slatan
Moja babcia zawsze zimą gotowała tę zupę. Cudownie rozgrzewa, a do tego wzmacnia odporność

Ziemniaki i mięso

Mięso mielone należy do najbardziej uniwersalnych postaci tego produktu. Można użyć dowolnego mięsa, ale nam bardzo podoba się propozycja kanału kulinarnego Essen Rezepte, by użyć wołowiny. To z tego kanału zaczerpnęliśmy ilustracje do naszego tekstu.

Składniki

  • 4-5 ziemniaków
  • 400 g mielonej wołowiny
  • 250 g passaty pomidorowej
  • 5-6 małych kulek mozzarelli
  • 100 g startej mozzarelli bez zalewy
  • 1 średnia cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz
  • Ostra papryka i oregano do smaku

Zapiekane ziemniaki z mięsem

Ziemniaki obieramy, przekrawamy na pół i kroimy w cienkie plasterki. W filiżance mieszamy oliwę, sól, odrobinę pieprzu i ostrą paprykę. Ziemniaki wykładamy na blaszkę, mieszamy z przyprawioną oliwą, by były dokładnie nią pokryte, i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz do smażenia i wyrzucamy na nią mięso mielone. W trakcie smażenia dodajemy cebulę, przyprawiamy solą i pieprzem. Ząbki czosnku miażdżymy nożem, drobno siekamy i dodajemy do mięsa. Dusimy, aż cebula się zeszkli.

Do patelni wlewamy passatę pomidorową i dusimy mięso jeszcze przez kilka minut. Wykładamy je na ziemniaki wyjęte z piekarnika. Na wierzch warstwy mięsa układamy kulki mozzarelli i posypujemy startym serem. Całość wstawiamy do piekarnika i jeszcze raz pieczemy przez 10 minut, aż ser stanie się rumiany.

Wypróbuj też przepis na szybką zapiekankę i ciekawy patent na gołąbki.

ziemniaki na blasze
youtube.com/@essenrecipes