Smakosze.pl Przepisy Te rogaliki to hit, wystarczy ciasto francuskie i kilka dodatków. Nie uwierzysz, z czego jest nadzienie
YT/Henia Foks

Te rogaliki to hit, wystarczy ciasto francuskie i kilka dodatków. Nie uwierzysz, z czego jest nadzienie

6 listopada 2023

Rogaliki można zrobić szybko i niemal bez wysiłku. Sięgniemy po proste składniki i wykorzystamy jedną sztuczkę, a mimo to słodyczy wcale nie będzie brakowało smaku. Zerknijcie na przepis i spróbujcie. Każdy pochwali ten deser.

Rogaliki można zrobić szybciej

Zapomnijcie o zagniataniu ciasta i mozolnym przygotowaniu nadzienia do rogalików. Przepis, który dziś wam proponuję, jest dużo prostszy. Przygotowanym słodyczom nie zabraknie jednak smaku.

Jeśli lubicie rogale świętomarcińskie, ale nie macie ochoty na stanie w kolejkach i duży wydatek ten przepis jest dla was. Nie jest to oczywiście taki sam przysmak, ale też zachwyca, a zrobienie go jest banalne. Spójrzcie przepis i dajcie mu szansę. Nie pożałujecie.

Rogliki z ciasta francuskiego.jpg
YT/Henia Foks
To mój ulubiony przepis na kopytka. Robię je z 2 składników, wychodzą mięciutkie i delikatne

Pyszne rogaliki z ciasta francuskiego

Słodycz przypominającą świętomarciński specjał z łatwością przygotujecie z kilku niedrogich produktów. Zadanie ułatwi nam wykorzystanie gotowego ciasta. W nadzieniu natomiast pojawią się orzechy włoskie i kilka dodatków. Nie będzie więc konieczne długie gotowanie czy ucieranie. Tak prosto i smacznie dawno nie było.

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 200 g orzechów włoskich
  • 110 g cukru
  • 10 g mąki pszennej
  • 55 g bułki tartej
  • 3 duże jajka
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki cynamonu

Oprócz wylistowanych wyżej składników przyda się jeszcze duża, płaska blacha wyłożona papierem do pieczenia. Wykonanie rogalików zajmie trochę czasu, ale gdy będziecie działać zgodnie z zamieszczoną poniżej instrukcją, na pewno wam wyjdą.

Jak zrobić pyszne rogaliki? Przepis jest banalny

Zaczynam od posiekania orzechów. Wrzucam je do dużej miski, a następnie dodaję cukier, proszek do pieczenia, mąkę pszenną, bułkę tartą i cynamon. Wbijam też 2 jajka i wlewam białko z 3 sztuki kurzego nabiału.

Żółtko zachowuję do posmarowania rogalików. Mieszam starannie produkty, a uzyskany farsz układam na podłużnych trójkątach wyciętych z gotowego ciasta francuskiego.

Odpowiedni kształt uzyskuję, tnąc ciasto na prostokąty o szerokości około 7 cm i dzieląc je potem na pół tak, aby każdy z krótszych boków stanowił podstawę jednego z dwóch uzyskanych kawałków.

Farszu dodaję niedużo - 1-2 łyżki będą w sam raz. Umieszczam je niemal na samym dole trójkąta , a następnie zawijam, delikatnie przesuwając boki tworzonego ciastka do środka.

W ten sposób uzyskuję zgrabne rogaliki. Przekładam je na blachę i smaruję rozmąconym żółtkiem. Piekę w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez 25 minut.

Jak podawać rogaliki z ciasta francuskiego?

Słodycz po upieczeniu warto ozdobić. Możecie wykorzystać stopioną czekoladę lub sporządzić prosty i smaczny lukier . Dodatek można z powodzeniem nakładać na ciepłe rogaliki. Bez nich jednak też będą pyszne.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na słodycze z nadzieniem. Sprawdźcie jak zrobić smaczne wafle z kremem . Być może skuszą was też rogaliki z ciasta drożdżowego z marmoladą .

Cięcie ciasta na rogaliki.jpg
YT/Henia Foks
Ten sernik robię w każdy weekend. Z jednym dodatkiem nigdy nie opada i zawsze się udaje
W końcu odkryłam idealne proporcje do ciasta na naleśniki. Teraz nawet pierwszy się udaje
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy