Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis babci Krysi na rogaliki z pyszną marmoladą
Renata Materlińska
Renata Materlińska 16.11.2021 01:00

Przepis babci Krysi na rogaliki z pyszną marmoladą

rogaliki drożdżowe
canva/Aneta_Gu

Jeśli twoja rodzina lubi słodkości, zaskoczą ją dziś czymś wyjątkowym. Przygotuj rogaliki z pyszną marmoladą według przepisu babci Krysi. Rogaliki doskonale smakują do kawy, herbaty czy gorącego kakao. Zachwycą się nimi mali i duzi.

Przygotowanie rogalików wydaje się dość pracochłonne. Połowę czasu zajmuje przygotowanie drożdżowego ciasta, resztę jego wałkowanie i formowanie rogalików. Gdy zrobisz je jeden raz, przekonasz się, że nie ma przy nich, aż tak dużo pracy. A rodzina z pewnością znów będzie się dopominać o to słodkie co nieco.

Przepis babci Krysi na rogaliki z pyszną marmoladą

Składniki:

  • 60 dag mąki pszennej

  • szczypta soli

  • 3 dag świeżych drożdży

  • 3/4 szklanki letniego mleka

  • 15 dag cukru

  • 2 jajka

  • 10 dag masła

  • marmolada

Przygotowanie rogalików

Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj sól. Uformuj z niej kopczyk, zrób w nim wgłębienie. Drożdże rozmieszaj w ciepłym mleku z dodatkiem łyżki mąki i łyżeczki cukru. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Masło i cukier umieść w rondelku, podgrzewaj do rozpuszczenia, wystudź. Dodaj do mąki razem z jednym jajkiem i wyrośniętym rozczynem.

Składniki ciasta wymieszaj, a potem zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj je ściereczką, pozostaw do wyrośnięcia.

Ciasto podziel na 3-4 części. Każdą kolejno rozwałkuj na okrągły placek. Pokrój go wzdłuż średnicy na 8 części.

Na szerszym końcu każdego trójkąta połóż trochę marmolady. Możesz też cienko posmarować nią cały trójkąt. Zwiń rogaliki, zaczynając od szerszego końca.

Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej lekko zgięte rogaliki. Pozostaw je do wyrośnięcia.

Każdy rogalik posmaruj rozkłóconym jajkiem. Wstaw do piekarnika o temp. 180 st. C i piecz ok. 30 minut. Przestudzone rogaliki możesz posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Po więcej przepisów na pyszne słodkości zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tu na przykład przepis na bułeczki cynamonowe z jabłkami, a także na kultowe ciastka-orzeszki.

marmolada
marmolada

Źródło zdjęcia: canva/Boarding1Now

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: haps

Zapraszamy na nasz Instagram