Tę sałatkę robię dosłownie 15 minut. Gyros i jarzynowa nie mają startu
Przed Tobą rodzinna uroczystość? A może spotkanie ze znajomymi? W takim razie przepis na tę sałatkę będzie jak znalazł. Kwadrans pracy w kuchni i sałatka pieczarkowa trafi na Twój stół. Pyszne warstwy zachwycą każdego smakosza.
Sałatka pieczarkowa smaczniejsza od jarzynowej i gyros
Sałatki są bardzo lubiane i pożywne. Zwykle przyrządzamy je z okazji różnych uroczystości rodzinnych . Przydają się na spotkaniach i imprezach, a wiele osób jada je bez okazji . Wszystko dlatego, że są tak smaczne i zwykle szybkie w przygotowaniu. Właśnie taka jest sałatka z marynowanymi pieczarkami.
Składa się z pysznych warstw, które doskonale do siebie pasują. Tuńczyk, czerwona cebula i ogórki konserwowe to zawsze dobry wybór. Do tego sos czosnkowy, który podkręci smak tej sałatki pieczarkowej . Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Przepiski. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.
Jak zrobić sałatkę pieczarkową?
Składniki:
- 10 pieczarek marynowanych
- 3 jajka
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- ½ puszki kukurydzy
- 1 czerwona cebula
- 4 ogórki konserwowe
Składniki na sos czosnkowy:
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie sałatki pieczarkowej zacznij od pokrojenia ogórków konserwowych i czerwonej cebuli. Odsącz kukurydzę z zalewy, ugotuj jajka i je pokrój . Następnie wyjmij tuńczyka z puszki pieczarki z zalewy. Przygotuj sos z jogurtu, majonezu, czosnku przeciśniętego przez praskę, soli i pieprzu.
Składniki dokładnie wymieszaj. Przygotuj dużą szklaną misę. Na jej dnie ułóż warstwę pokrojonych jajek, dołóż warstwę ogórków konserwowych i tuńczyka . Teraz pora na warstwę czerwonej cebuli, kukurydzy i sosu czosnkowego. Na wierzchu sałatki ułóż marynowane pieczarki pokrojone w plastry.
Sałatka pieczarkowa, czyli pysznie i szybko
Sałatkę pieczarkową możesz udekorować natką pietruszki i paskami czerwonej papryki. Danie wychodzi, że palce lizać.
Sałatka wyróżnia się wyrazistym smakiem, sos czosnkowy świetnie pasuje do tuńczyka i marynowanych pieczarek. Z zaledwie kilku składników wyczarujesz znakomitą sałatkę.
Wystarczy tylko 15 minut i sałatka pieczarkowa będzie gotowa. Dobrze prezentuje się na stole i pysznie smakuje. Będzie w sam raz na przyjęcia, imprezy i zasmakuje bez żadnej okazji. Niewiele pracy w kuchni gwarantuje smaczny efekt na talerzu. Pisaliśmy o tym, jak zrobić wytrawne naleśniki z farszem serowo-szpinakowym. Polecaliśmy domowy sposób na brudne okna.