Mieszam, zawijam i zapiekam pod sosem. Te wytrawne naleśniki to idealny obiad na piątek
Co podać na obiad w piątek? U mnie w domu na stół wjeżdżają naleśniki z nadzieniem ze szpinaku i sera. Zapiekane i apetyczne zawsze cieszą się dużym powodzeniem. Zrobisz je dzięki prostemu przepisowi.
Wytrawne naleśniki dla całej rodziny
Jeśli znudziła Ci się już ryba w piątek, to znak, że warto wypróbować nowy przepis. Skorzystaj z receptury, po którą często sięgam. Robię naleśniki ze szpinakiem, serem i pod beszamelem na obiad na piątek. Danie zapieka się w piekarniku, a smakuje, że palce lizać.
Naleśniki wyglądają znakomicie i są wyjątkowo smaczne. To proste danie idealnie sprawdza się na obiad na piątek. Dlatego polecam tę recepturę. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube W kuchni u Ewy w Turynie. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.
Wyciągam z kuchennej szafki i używam do mycia okien. Najgorsze zabrudzenia znikają bez śladuJak zrobić naleśniki ze szpinakiem, serem i pod beszamelem?
Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 4 jajka
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka maki
- sól
Składniki na farsz:
- 400 g szpinaku
- 700 g sera ricotta
- 50 g startego żółtego sera
- 2 ząbki czosnku
- sól
- olej
Składniki na beszamel:
- 50 g masła
- 60 g mąki
- 2 szklanki mleka
- sól
- pieprz
- 50 g tartego żółtego sera
Przygotowanie obiadu na piątek zacznij od zrobienia ciasta naleśnikowego. Do miski wbij jajka i je roztrzep. Wlej mleko, posól i wymieszaj składniki. Wsyp mąkę i dalej mieszaj. Naleśniki smaż na odrobienie oleju na złoty kolor. Następie zajmij się przygotowaniem farszu.
Szpinak podsmaż na oleju z czosnkiem, następnie składniki drobno posiekaj. Ricottę przełóż do miski, dodaj szpinak, parmezan, sól i wymieszaj. Farsz nakładaj na naleśniki i składaj na dwie części. Zrób tak ze wszystkim naleśnikami.
Wytrawne naleśniki polecają się na obiad na piątek
Teraz przygotuj beszamel. W garnku rozpuść masło, wsyp mąkę i wymieszaj. Wlej mleko, wsyp sól, pieprz i wymieszaj. Gdy sos się zagotuje, wlej go trochę do naczynia żaroodpornego. Na sosie ułóż naleśniki z farszem. Polej je beszamelem, posyp serem żółtym i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35 minut.
Następnie naleśniki od razu podawaj. Wychodzą pyszne i świetnie prezentują się na stole. Znakomity farsz ze szpinaku, pierzynka z beszamelu i sera sprawiają, że danie szybko znika z talerzy. U mnie w domu już dawno stały się hitem. Dlatego każdemu polecam ten przepis na obiad na piątek. Pisaliśmy o tym, jak przygotować surówkę z kapusty na zimę. Polecaliśmy sposób na pożywną jarzynową.